Blog: 6+1 dolog, amit biztosan rosszul tudtál a melanomáról

Bár mindenki tudja már, hogy a melanoma a fokozott napsugárzás miatt alakul ki, jó néhány tévhit kering az emberek között. Fontos, hogy ezeket tisztázzuk, mert így talán kevesebben jelentkeznek majd a bőrgyógyásznál a bőrrák előre haladott tüneteivel.

A melanoma az egyik legagresszívebb és egyre több ember életét követelő rákfajta, amely az Egyesült Államokban évente több mint 9000 halálért felelős.  Hazánkban évente több mint 1700 új megbetegedést regisztrálnak, ha folytatódik az elmúlt harminc év tendenciája, ez a szám minden évben egyre csak nőni fog, főleg a fiatal nők körében. Ők azok ugyanis, akik télen-nyáron szeretnek barnán pompázni, ezért szeretnek napozni vagy épp rendszeresen szoláriumozni.


A hat leggyakoribb félreértés
 

1. Ha nem égünk le, nem fenyeget a bőrrák
Tény és való, hogy minden egyes leégés növeli a melanoma kialakulásának kockázatát – fokozottan igaz ez a gyermekkori leégésekre, amelyek a védekezésre alig képes bőrre hatnak -, de a bőrrák azoknál is kialakulhat, akik „csak” lebarnulnak. 

2. Naptej? Elég napi egyszer!
Van egy rossz hírünk, a naptej nem úgy működik, mint a testápoló, hogy reggel bekenjük magunkat és estig kitart a hatása! A strandon, vagy városnézés közben megizzadunk, vagy vizesek leszünk, ami mind csökkenti a fényvédő hatását. Ráadásul ezek a termékek maguktól is elbomlanak néhány óránként, így fontos, hogy legalább kétóránként ismét felvigyük azokat bőrünkre, ha törülközőt használtunk, gyakrabban. Gyerekek esetében minden fürdés után ajánlott a frissítés.

3. A naptej mindentől megvéd!
Sajnos, bármennyire is fontos a fényvédő termékek használata, önmagukban nem védenek meg a bőrráktól. Ahhoz, hogy valóban biztonságban legyünk, még bekenve se heverésszünk 11 és 3 óra között a napon, hiszen akkor a legmagasabb a sugárzás mértéke. Ezen kívül ajánlott a védőruházat is, kalap, könnyű ingek, stb.

4. A szolárium nem okoz bőrrákot, hiszen nem olyan, mint a napfény
Bár manapság már szinte csak olyan szoláriumokkal találkozhatunk, amelyben a csövek az UV-A mellett az Európai Unió szabályozásának megfelelően csökkentett UV-B sugárzást bocsátanak ki, mégis a napágyak ugyanannyira felelősek a melanomás esetek kialakulásáért, mint a túlzásba vitt napozás. Ez nem meglepő, hiszen az UV-A sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nemes egyszerűséggel csak „emberi rákkeltő” néven nevezi a szoláriumot. Ha már mindenképpen úgy érezzük, szükségünk van a mesterséges napfényre, használjunk ugyanúgy fényvédőt, mintha napra mennénk, és ne vigyük túlzásba a „napozást”!

5. Csak ott alakulhat ki melanoma, ahol a nap ér
A súlyos tévedések közül talán ez az egyik legnagyobb, hiszen sokan egyfajta téves biztonságérzetben élnek, ha csak azokat a testrészeiket ellenőrzik rendszeresen új anyajegyek után kutatva, amelyek rendszeresen ki vannak téve a napsugárzásnak. A melanoma néhány fajtája olyan eldugott és mindig árnyékban lévő helyen is megjelenhetnek, mint a szájüreg, a talp, a tenyér, a hüvely, vagy a végbél környéke.

6. Ha nem látunk változást, nem kell az orvos
Igen, általánosságban igaz lehet, hogy ha egy pigmentfolt, vagy anyajegy mérete, színe és felülete éveken át nem változik, akkor nincs vele baj, de mégis ajánlott évente egyszer megnézetni ezeket a bőrgyógyásszal, aki nem puszta szemmel, hanem speciális mikroszkóppal ellenőrzi az állapotukat.  Ez fokozottan igaz azokra, akiknek sok anyajegy található a bőrén.


És  a ráadás

+1. A melanoma csak bőrön alakulhat ki
Igen, mivel a daganatos betegség megnevezése bőrrák, valóban gondolhatjuk úgy, hogy a melanoma csak bőrfelületen jelenik meg. Van azonban egy rossz hírünk, ez sajnos nem igaz. Diagnosztizáltak már melanomás esetet köröm alatt, sőt szemben is. Ez utóbbi helyen ráadásul különösen veszélyes a betegség, hiszen külsőleg látható jele nincs, csak alapos szemészeti vizsgálattal mutatható ki. Mivel szinte láthatatlan, ennek a melanoma fajtának az áttétet okozó képessége igen nagy és főleg az 50 év feletti korosztály van kitéve veszélyének. Éppen ezért kimondhatatlanul fontos a napszemüveg viselése! A remek divatkiegészítő ugyanis nemcsak a szem körüli finom bőrt védi meg a bőröregítő sugárzástól és lassítja le a ráncok kialakulását, de szemünket is védi a káros, melanomát okozó sugaraktól.
Szerencsére ahhoz, hogy elkerüljük a bajt, elég évente egy fájdalommentes bőrgyógyászati szűrővizsgálat, némi odafigyelés és megfelelő fényvédelem. Sőt, könnyen segíthetünk családtagjainknak is, hiszen mi néha hamarabb észreveszünk rajtuk egy-egy új anyajegyet, mint ők maguk. A napfény igazi áldás és egészséges is, de ne feledjük, módjával élvezzük!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 05. 07. 12:48 (Utolsó frissítés: 2020. 06. 24. 15:39)