Leishmaniasis

Mi az a leishmaniasis?

A leishmaniasis egy ostoros egysejtű áltál okozott betegség (18 faja okozhat az embereknél betegséget). A fertőzés állatokról terjed át az emberre, mégpedig fertőzött légyfajták, elsősorban lepkeszúnyog közvetítésével. Főként kutyák kapják el a fertőzést, majd a szúnyog először a kutyába, aztán az emberbe csípve közvetíti a parazitát.
Továbbá a fertőzés átvitele történhet vérátömlesztéssel, fertőzött injekciós tűvel, de az anya megfertőződése esetén a magzat is elkaphatja a betegséget.


Hol fertőződhetünk meg a Leishmaniával?

A betegség eléggé elterjedt a világon, főként Ázsia, Közel-Kelet, Közép- és Dél-Amerika, valamint Kelet-Afrika érintett. Azonban már a Földközi-tengernél, Horvátországban is előfordul.


Melyek a leishmaniasis tünetei?

Napokkal, olykor hetekkel a csípés után jelentkezhetnek a tünetek. A tünetek a parazita fajától függnek. Ha a bőrt fertőzte meg az egysejtű, akkor vérbő csomók jelennek meg az arcon, nyakon, végtagokon. Ezeken a csomókon egy idő után pörk képződik, mely leválik, és fekélyt hagy maga után. Jobb esetben a fekélyek ugyan maguktól, de nagyon hosszú idő alatt gyógyulnak, gyakran heget hagynak maguk után. A bőr mellett a nyálkahártyák is érintettek lehetne (ez főleg Dél-Amerikában jellemző), így fekélyek jelenhetnek meg a szájban, orrnyálkahártyán. Ezen felül az arccsontot és a porcokat is megtámadhatja a fertőzés.
A tünetek harmadik típusa, amikor a belső szerveket érinti a betegség, a májat, lépet vagy akár a csontvelőt is megtámadhatja.
A kialakult gyulladások, vagy létrejövő bakteriális fertőzések a beteg halálához is vezethetnek.


Hogyan diagnosztizálható és kezelhető a leishmaniasis?

A kialakult bőrfekélyekből vett mintából mikroszkópos vizsgálattal erősíthető meg a betegség.
Enyhébb esetben maguktól meggyógyulnak a fekélyek. Egyébként több gyógyszeres kezelési lehetőség is rendelkezésre áll leishmaniasis esetén. A gyógyszerek kiválasztása mindig az adott parazita fajától, a betegség súlyosságától és a fertőzés helyétől függ.


Hogyan előzhető meg a leishmaniasis?

Egyetlen megelőzési módszer a védekezés, mely rovarriasztó szerekkel és zárt ruházattal történhet. Ezen kívül a szállásunkon az ágyunk fölé helyezett sűrű szövésű hálóval előzhetjük meg, hogy éjszakai pihenésünk során csípjen meg a fertőzést terjesztő szúnyog. Amennyiben házi kedvencünket is magunkkal visszük nyaralásunkra, az ő védelméről is érdemes gondoskodni, hiszen az állatok is megfertőződhetnek a szúnyogcsípés által.

Készüljön fel utazásaira! Még tervezett nyaralása előtt látogasson el infektológiai szakrendelésünkre, ahol a szükséges védőoltások mellett a megfelelő tájékoztatást is megkaphatja a trópusi fertőzések elleni védekezésről!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 08. 14. 15:35 (Utolsó frissítés: 2019. 08. 14. 15:35)

Várja önt:
Dr. Szlávik János
Dr. Szlávik János