LOOP conisatio - Loop Konizáció

Mi az a Loop konizáció, mikor szükséges alkalmazni?

A konizáció kúp alakú kimetszést jelent a méhszájból. Célja, hogy kóros citológiai lelet esetén az érintett területet eltávolítsuk, lehetővé téve annak pontos szövettani vizsgálatát, és egyben megelőzzük a folyamat további súlyosbodását. Rák megelőző állapot esetén a konizáció terápiás értékű, valódi daganat esetén további beavatkozásokra lehet szükség. A beavatkozás szülési méhnyak repedés korrekciója, vagy panaszokat okozó mirigyhám terület eltávolítása, ún. méhszáj plasztika céljából is elvégezhető.


Hogy történik a beavatkozás?

A kimetszés történhet szike (hidegkés), vagy elektromos hurok (LOOP) segítségével. A hidegkés módszer előnye, hogy ez adja a legjobb minőségű szövettani mintát, hátránya az, hogy a műtéti sebet varratokkal szükséges zárni, ez pedig hegesedést, és alkalmanként méhszáj elzáródást okozhat.
LOOP műtét korszerűbb eljárásnak számít. Megfelelő kezekben gyors, hatékony, kevés kellemetlenséggel járó beavatkozás. A kimetszést ilyenkor elektro-sebészeti eszközzel végezzük, mely a vágással együtt vérzést is csillapít. A kimetszést követően a méhnyak visszamaradó csatornájának mintavételezése (cervix curettage) is megtörténik, ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy nem maradt vissza kóros sejt. A beavatkozás kapcsán varratok, drain nem kerülnek a méhszájba, ezért kevesebb a posztoperatív fájdalom és egyéb kellemetlenség. Az eljárás gyors, helyi érzéstelenítés mellett is jól tolerálható.


loop conisatioMilyen szövődményekkel járhat a konizáció?

A kimetszés következtében a méhszáj tartó funkciója kissé meggyengülhet, azonban ez a későbbi terhességek lefolyását csak ritkán és kis mértékben befolyásolja.
Mindkét módszer esetén előfordulhat utóvérzés, ezért fontos a posztoperatív időszakban a pihenés és a szexuális élet mellőzése.


Szexuális élet a loop konizáció után.

A műtétet követő 3-4. hét alatt ülőfürdő, tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott, és kerülni kell a megerőltető testmozgást, sportolást.
A loop konizáció utáni teljes gyógyulási idő 6 hét. 10 napig előfordulhat vérezgetés, ami normális. 

Ha viszont erős vérzést, lázat tapasztal, azonnal jelentkezzen orvosánál! 


Amennyiben Önnél indokolt a konizáció elvégzése, keresse bátran Dr. Máté Szabolcsot, Dr. Sipos Attilát!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 08. 25. 12:08 (Utolsó frissítés: 2024. 04. 24. 16:21)

Kapcsolódó tartalmak
Méhnyakrákszűrés
Méhnyakrákszűrés
Méhszájseb
Méhszájseb
Menstruációs zavarok
Menstruációs zavarok
Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila