LOOP conisatio

Mi az a Loop konizáció, mikor szükséges alkalmazni?

A konizáció kúp alakú kimetszést jelent a méhszájból. Célja, hogy kóros citológiai lelet esetén az érintett területet eltávolítsuk, lehetővé téve annak pontos szövettani vizsgálatát, és egyben megelőzzük a folyamat további súlyosbodását. Rák megelőző állapot esetén a konizáció terápiás értékű, valódi daganat esetén további beavatkozásokra lehet szükség. A beavatkozás szülési méhnyak repedés korrekciója, vagy panaszokat okozó mirigyhám terület eltávolítása, ún. méhszáj plasztika céljából is elvégezhető.


Hogy történik a beavatkozás?

A kimetszés történhet szike (hidegkés), vagy elektromos hurok (LOOP) segítségével. A hidegkés módszer előnye, hogy ez adja a legjobb minőségű szövettani mintát, hátránya az, hogy a műtéti sebet varratokkal szükséges zárni, ez pedig hegesedést, és alkalmanként méhszáj elzáródást okozhat.
LOOP műtét korszerűbb eljárásnak számít. Megfelelő kezekben gyors, hatékony, kevés kellemetlenséggel járó beavatkozás. A kimetszést ilyenkor elektro-sebészeti eszközzel végezzük, mely a vágással együtt vérzést is csillapít. A kimetszést követően a méhnyak visszamaradó csatornájának mintavételezése (cervix curettage) is megtörténik, ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy nem maradt vissza kóros sejt. A beavatkozás kapcsán varratok, drain nem kerülnek a méhszájba, ezért kevesebb a posztoperatív fájdalom és egyéb kellemetlenség. Az eljárás gyors, helyi érzéstelenítés mellett is jól tolerálható.


Milyen szövődményekkel járhat a konizáció?

A kimetszés következtében a méhszáj tartó funkciója kissé meggyengülhet, azonban ez a későbbi terhességek lefolyását csak ritkán és kis mértékben befolyásolja.
Mindkét módszer esetén előfordulhat utóvérzés, ezért fontos a posztoperatív időszakban a pihenés és a szexuális élet mellőzése.

Amennyiben Önnél indokolt a konizáció elvégzése, keresse bátran dr. Máté Szabolcsot!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 08. 25. 12:08 (Utolsó frissítés: 2020. 09. 01. 11:27)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs