Blog: Impotencia típusai, okai, kezelése

Mit jelent az impotencia?

Az impotenciának két típusát különböztetik meg, amelyek egyenlő mértékben képesek megkeseríteni a párkapcsolatokat. Az első az impotencia generandi, a férfi meddőség, amely esetben látszólag minden rendben, ám a beteg nem tudja megtermékenyíteni partnerét. A második pedig a közismertebb impotencia coeundi, amikor az erekcióképesség hiányáról van szó. Ez utóbbi nem egyenlő az időnként fellépő merevedési zavarral. Impotenciáról akkor beszélhetünk, ha a probléma tartósan áll fenn. A fizikai és a lelki eredetű problémák gyakran összekapcsolódva rontják el az intim együttléteket. A sikertelenség pedig szorongást okozhat: Mi lesz, ha megint megtörténik? Mi lesz, ha képtelen leszek megfelelni a partnerem elvárásainak? Az önbizalomhiány, a partnertől és a szextől való elzárkózás és a depresszió egymást erősítő folyamatok pedig mindennapi feszültségeket szülnek. A lelki gyötrelmek végül még tovább rontják a merevedési zavart, amely depresszióhoz is vezethet.

Amikor felborul a testi-lelki egyensúly – az impotencia okai


Egy átmeneti üzemzavar, egy gyógyszer mellékhatása, a túlzott stressz vagy alkoholfogyasztás könnyen vezethet pszichés impotenciához. A nemzésképtelenséget okozhatja hormonális változás, gyulladás, ivarcsatorna-fertőzés vagy fejlődési rendellenesség. A merevedési problémák mögött megbújhatnak olyan fizikai tényezők, mint a cukorbetegség, a szív és érrendszeri problémák, befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek valamint a túlzott alkohol- és kábítószerfogyasztás, sőt a dohányzás is. A legjobb tehát, ha minél hamarabb a végére járunk, hogy mi váltotta ki a hibát a rendszerben, hiszen a merevedési zavar akár más súlyos betegséget is jelezhet. A problémákra azonban léteznek hatékony kezelések, amelyeknél a korai felismerés kulcsfontosságú.

Az impotencia kezelése


Az impotencia gyógyítása ma már nagyon sok esetben sikeres. A hormonális eredetű meddőséget hormonpótlással, a fertőzéses, gyulladásos megbetegedéseket pedig antibiotikummal lehet kezelni. A merevedési zavar fizikális okai is jól orvosolhatók orvos által felírt potencianövelő szerek, vagy vákuum pumpa alkalmazásával. A korszerű orvostudomány ma már képes műtéti úton, péniszprotézissel visszaadni a férfiak legféltettebb kincsét. Mivel az impotencia továbbra is egy rendkívül komplex probléma, ezért érdemes kideríteni, hogy mi áll mögött. A betegséget azonban megelőzni sok sporttal, minél kevesebb alkohollal és dohányzással , valamint egészséges táplálkozással tudjuk leghatásosabban.

Amennyiben Ön is szenved a fent leírt problémáktól, egyeztessen időpontot szakorvosainkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 12. 11:33 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:19)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Kopa Zsolt
Dr. Kopa Zsolt