Visszatérő hüvelygomba

A hüvely gombás fertőzésével a nők háromnegyede találkozik élete során. Szerencsére a kínzó tünetekkel járó állapot általában gyorsan és jól kezelhető. Az esetek egy részében – a fogamzóképes nők mintegy 5%-nál - azonban kialakulhat makacsul fennálló fertőzés. Különbséget kell tenni a visszatérő és a krónikus hüvelygomba fertőzések között, mert megjelenésük, előfordulásuk és kezelési módjuk is különböző. Ennek megítélése szakorvosi feladat. 


Visszatérő hüvelygomba fertőzés

A visszatérő gombás fertőzés általában a szülőképes életperiódusban jellemző, bár néha a menopausa után is felüti a fejét, leggyakrabban ösztrogén-pótlást alkalmazó vagy immunszuppresszív kezelésben részesülő nők esetében. Visszatérő gombáról beszélünk, ha 12 hónap alatt több mint 4 alkalommal jelentkezik, vagy minimum 3 olyan epizód alakul ki, mely nem antibiotikum szedés kapcsán fordul elő. A köztes időszak tünetmentes.


Krónikus gombás fertőzés

Egyfajta meghatározás szerint krónikus az az állapot, mely két hetes szokványos gomba elleni kezelésre sem reagál. Ebben a kórképben a tünetek sokszor nagyon enyhék, majd időről időre fellángolnak, elsősorban a menstruációs ciklus bizonyos napjain. A betegek elsősorban a menzes előtti napokban panaszkodnak szeméremtesti viszketésről és égő érzésről.

Makacs esetben mindenképpen javasolt a szakorvosi vizsgálat, a kórokozó és a fenntartó tényezők meghatározása céljából. Kollégáink előre egyeztetett időpontban fogadják Önt!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A nemigyógyászati szakrendelésünk árai itt érhetőek el.

hüveygomba  

Az öngyógyítás buktatói:

  • A gombának hitt esetek csupán 28%-ban mutatható ki gomba, így hatástalanok a gombaellenes készítmények

  • Az esetek egy részében nem a leggyakoribb Candida albicans a kórokozó. A szokásos készítmények más gombafajok ellen kevésbé hatékonyak, így ilyen esetekben nem teljes a gyógyulás.

  • Az elégtelen eredmény hatására, sokan folytatják a kezelést, mely hosszú távon irritálhatja a nemi szervek környékét, tovább rontva az állapotot.


A makacs gomba kezelési alapelvei

A nemzetközi szakmai ajánlás kiemeli, hogy makacs hüvelygombásodásban szenvedő betegekből tenyésztésre mintát kell venni a klinikai diagnózis megerősítésére és a ritka Candida fajok kimutatására. Candida glabrata és egyéb non-albicans Candida fajok a betegek 10-20%-ában mutathatók ki. A szokványos kezelések e fajokkal szemben nem annyira hatásosak, mint a Candida albicans esetében

A kezelések során nagyon fontos a beteget felvilágosítani a helyes higiénés szokásokról. A túlzott mosakodás és az irritáló mosakodó szerek, mosakodáshoz használatos kesztyű, szivacsok, kozmetikumok használata kerülendő (illatos szappanok, habfürdők, intim spray-k, hintőporok). Műszálas és szoros alsónemű, harisnyanadrág viselése nyirkos, meleg környezetet teremt, mely a gombák szaporodásának kedvez, így viseletük kerülendő.

  

Hajlamosító tényezők a fertőzések során

Számos tényező van, mely bizonyítottan vagy feltételezetten szerepet játszik a gombás fertőzések fenntartásában, kialakulásában:

  • Ide sorolható a magas szénhidrát tartalmú táplálkozás,

  • az intim betétek használata és a szoros, nem szellőző ruházat

  • bizonyos gyógyszerek alkalmazása (széles spektrumú antibiotikum és kortikosztreoid kezelés, magas hormontartalmú fogamzásgátló tabletták, spermicid krémek)

  • szexuális szokások, mint pl. az orális szex (cunnilingus)

  • intrauterin és a hüvelybe helyezhető, egy hónapig viselhető fogamzásgátló eszközök a felszínükön biofilm képződés révén járulnak hozzá a gombásodás kialakulásához.

A rendszeresen kiújuló fertőzések kialakulásának okai összetettek és nem tudunk ezekről eleget. Jelen tudásunk szerint a gazdaszervezet fogékonysága és a hüvelyi visszafertőződés lehet felelős a visszatérő gombás hüvelyfertőzésért. A saját bélcsatornából történő fertőződés lehetősége nem bizonyított.

A férfi partner szerepe sem egyértelmű. Egyes tanulmányok szerint a partner kezelése segít kivédeni a kiújulást, illetve a férfi szexuális partner Candida fertőzésének a kimutatása és kezelése fontos tényező lehet a megelőzésben. Más vizsgálat szerint a visszatérő gombás fertőzésben szenvedő nők 80%-ában a partner vagy nem volt Candida fertőzött, vagy más Candida fajjal való fertőzöttségét találták.

Ismét más kutatók eredményei arra engednek következtetni, hogy sokkal inkább a szexuális viselkedés (orális szex, nyállal sikosított kézzel történő maszturbáció), semmint a férfi partner egyes testtájainak Candida fertőzése a meghatározó tényező a visszatérő gombás hüvelygyulladás kialakulásában.

A szexuális gyakorlat más módon is szerepet játszhat. Visszatérő hüvelygombában szenvedő nők esetében a kiújulásokat kivédheti, ha nagymennyiségű síkosító használatával és a szexuális együttlétek kíméletesebb kivitelezésével elkerülik a mechanikus trauma lehetőségét.

Hivatalos irányelvek szerint a szexuális úton való terjedés nem okolható a kiújuló gombás hüvelygyulladás kialakulásáért, és a partner kezelése csak tünetek esetén javasolt. A kiújulás vagy visszafertőződés kérdésének eldöntésére született tanulmányokban az egymást követő epizódokban többnyire ugyanazon törzseket mutatták ki, tehát úgy tűnt, a hordozás egy darabig megmarad.


Kérdések és válaszok

 

 

 

Egyeztessen időpontot szakorvosainkhoz, amennyiben Ön is tüneteket észlel!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:21 (Utolsó frissítés: 2022. 12. 16. 11:15)

Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita