Inzulinpumpa terápia az életminőség javulásáért

Az inzulinpumpa terápiához használt készülék lényegében egy kis méretű elektronikus eszköz, mely az inzulin tárolására és adagolására szolgál. Biztosítja az automatikus és folyamatos gyógyszeradagolást. Ez a terápiás eszköz Magyarországon, valamint nemzetközileg egyaránt elfogadott.

Az inzulinpumpa elemmel működik, és folyamatosan adagolja, az előre beállított mennyiségű inzulint. Használata sokkal egyszerűbb, mint a szúrásra használt inzulinadagoló pené. Hazánkban jelenleg több ezren használnak inzulinpumpát, és a számuk folyamatosan nő. Ehhez az is hozzájárul, hogy az OEP támogatást biztosít az inzulinpumpára.
 
A diabéteszkezelés célja az, hogy javuljon a beteg anyagcsere-egyensúlya, melynek következményeként csökken a szövődmények kialakulásának kockázata.
 

Inzulinpumpa terápia a jobb életminőségért

 
Az inzulinpumpa terápia segíthet az életminőség javulásában. Hiába egyszerű és kényelmes a készülék használata, nem mindenki szeretné vállalni, hogy folyamatosan magán viseljen egy eszközt.
 
Az inzulinpumpa kétféleképpen adagolja az inzulint. Az alap inzulinszükségletet, vagyis a bázis inzulint a kezelőorvos programozza be,
míg a bólus inzulint az étkezésekhez manuálisan kell beállítania a páciensnek. A készülékkel nagyon kis inzulindózisok is adagolhatóak.
 
Mivel a beadásra szánt inzulinmennyiséget a beteg állítja be magának, elengedhetetlenül fontos, hogy kellő tapasztalattal rendelkezzen.
Pontosan tudnia kell az adagolás idejét és azt is, hogy hány egységet kell beállítani alkalmanként.
 

Hogyan működik az inzulinpumpa?

 
A cukorbetegség kezelésére használt inzulinpumpa tartályában van az inzulin. Ezt adagolja a készülék folyamatosan a beteg bőre alá.
Ahhoz, hogy az adagolás megtörténjen, egy kis méretű kanült kell a has bőrébe helyezni. A kanült 3-4 naponta higiéniai okokból cserélni kell.
 
Az inzulinpumpa használatának köszönhetően csökkenthető a hipoglikémiák száma, kevesebb injekcióra van szükség, mérséklődik a vércukorszint ingadozása és javul a HbA1c érték.
 
Továbbá az inzulinpumpa terápiának köszönhetően jobb életminőség érhető el, csökken a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázata,
és a várandósság korai szakaszában jelentkező vércukorérték-kilengések jobban kezelhetővé válnak.
 

Kiknek javasolt az inzulinpumpa terápia és kiknek nem?

 
Az inzulinpumpa használata függ a páciens kooperációs készségétől, valamint a laboreredményétől. Azok számára javasolt,
akik esetében az 1-es típusú cukorbetegség már legalább három éve fennáll. Az inzulinpumpát használóknak javasolt táplálkozási naplót vezetniük,
és érdemes számolniuk a napi bevitt szénhidrátmennyiséget. Továbbá esetükben javasolt a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése.
Amennyiben korrekció válik szükségessé, minden esetben az aktuális inzulinérzékenységet kell hozzá figyelembe venni.
 
Az inzulinpumpás terápiát fel kell függeszteni, ha a beteg nem tartja be az előírásokat, rosszul használja a készüléket és anyagcsereromlás következik be,
bőrinfekciók jelennek meg, vagy eszméletvesztés következik be. A készülék használata nem javasolt fogyatékosság fennállásakor, rossz beteg kooperáció
vagy analfabétizmus esetén, illetve súlyos pszichiátriai szindrómák fennállásakor.
 
Első lépésként érdemes felkeresni egy diabetológus szakorvost, aki meghatározza az adagolható napi bázis és bólus inzulin mennyiségét.
Továbbá tájékoztatást nyújt a szükséges életmódbeli változtatásokról.
 

Várja Önöket Dr. Kocsis Győző diabetológus szakorvos!

Ha Ön is a cukorbetegségtől szenved, kérjen időpontot szakorvosi konzultációra!
Jelentkezzen be most diabetológiai konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A diabetológiai szakrendelésünk árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 09. 02. 14:37 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:33)

Kapcsolódó tartalmak
Cukorbetegség
Cukorbetegség
A cukorbetegség diagnózisának felállítása
A cukorbetegség diagnózisának felállítása
2-es típusú cukorbetegség
2-es típusú cukorbetegség
Várja önt:
Dr. Kocsis Győző
Dr. Kocsis Győző