A táplálkozási szokásaink nyomot hagynak az anyagcserénken, a szerveinken, de még a bőrünkön is. Ha pozitív irányban változtatunk rajta, lelassíthatjuk az öregedést, száműzhetjük a pattanásokat, de akár a rosaceát is!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy táplálkozásunk bizony befolyásolja a bőrünk állapotát is, sőt ronthatnak, vagy épp javíthatnak egy-egy bőrbetegség állapotán. Ilyen bőrprobléma például a pattanások-aknék megjelenése, pikkelysömör, rosacea, atópiás dermatitisz és a bőr látható, korai öregedése is. Bizonyos élelmiszerek ezen problémák kiváltó okai lehetnek, míg mások gyógyítanak, és szemmel láthatóan megfiatalítanak minket. Alapvető tézis, hogy a kevéssé feldolgozott élelmiszerek egészségesebbek a finomított táplálékoknál. Most pedig lássuk, mit kell ennünk – vagy éppen nem ennünk – ahhoz, hogy mindenki elaléljon csodás bőrünk láttán!
Akné ellen – Hess, szénhidrát!
Régóta köztudott, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása sokat ront az aknés bőr állapotán. Egy véletlen besorolásos kontrollos vizsgálatban az aknés betegek szignifikáns javulást mutattak 12 héten át tartó, alacsony glikémiás étrend után. Sőt, már 10 hétnyi diéta is jelentősen csökkenti a bőr gyulladását és a faggyúmirigyek aktivitását.
Aknés bőr esetén ajánlott az omega-3 zsírsavakban, cinkben, antioxidánsokban és A-vitaminban, valamint rostokban gazdag étrendet követni, kiegészítve probiotikumok fogyasztásával.
Ráncok ellen – Zöldségek és olíva
Az már régóta köztudott, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztá
s és a túlzott napozás, valamint az elégtelen fényvédelem mind felelősek a bőr korai öregedéséért, hiszen hatásukra drasztikusan csökken a bőr kollagén szintje. A vizsgálatok már korábban kimutatták azt is, hogy a magas vércukorszint is befolyásolja a kollagénrostok rugalmasságát, ez abból is jól látszik, hogy a cukorbetegek sebei lassabban gyógyulnak, mint a normális vércukorszinttel rendelkező embereké.
A megfelelő fényvédelem, egészséges életmód és elegendő folyadék fogyasztása mellett a különböző gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban és a zöld teában megtalálható vitaminok és antioxidánsok az UV sugárzás káros hatásai ellen veszik fel a harcot.
Egy dolog azonban furcsa lehet. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy az élelmiszerekből – zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból – származó antioxidánsok hatékonyabbak, mint a táplálék kiegészítő készítményekkel bevitt hatóanyagok.
Atópiás dermatitis – Ételallergia lehet a ludas
A kutatások azt mutatják, hogy sok esetben bizonyos ételfajtákra való túlérzékenység okozza vagy erősíti fel az atópiás dermatitist (AD). Az Immunglobulin (IgE) által közvetített allergiás reakció percekig, de akár órákon át is tarthat, kiváltói hatféle élelmiszer között keresendő, ezek a tej, tojás, búza, szója, tenger gyümölcsei és diófélék. AD esetében érdemes kivizsgálni, hogy van-e a betegnek bármilyen élelmiszer allergiája.
Gyakran nem azonnal okoznak egyes ételek allergiás reakciókat, hanem akár az allergénnel való találkozás után 48 órával is, ilyen a paradicsom, citrusfélék és fahéj, melyek szisztémás kontakt dermatitist, illetve ekcémás tüneteket is okozhatnak. Ha fennáll a táplálék allergia gyanúja, érdemes a tünetek megjelenése előtt fogyasztott élelmiszereket legalább 6 héten át kerülni, majd egyesével visszaemelni az étrendbe, ekkor kiderülhet, hogy mi okozta a bajt.
A probléma megoldásához nemcsak az allergizáló élelmiszer kizárása, de pro- és prebiotikumok szedése is közelebb vihet, hiszen segítik a hasznos baktériumok termelődését a bélrendszerben. Kutatók vizsgálták a D-vitamin szerepét is a betegek állapotának stabilizálásában, de ez csak legendának bizonyult a legtöbb AD-s betegnél.
+1 Rosacea – Forró és fűszeres? Kizárt!
Bár a bőrgyógyászok gyakran tanácsolják azt a rosaceás betegeknek,
hogy figyeljenek oda az étrendjükre, valójában még nincs valódi tudományos bizonyíték arra, hogy a táplálkozás tényleg befolyásolja a betegség súlyosságát. Mégis, azoknak a betegeknek, akik változtattak étkezési szokásaikon, 95%-a arról számolt be, hogy sokkal ritkábban lángolt fel náluk a rosacea.
A változtatások alapját a beleket izgató fűszerek – mint a kapszaicin és a fahéj – és a forró ételek, valamint a paradicsom, a csokoládé, és a citrusfélék jelentették, de a bor, a finomliszt és a tea, valamint egyéb forró italok is tiltólistára kerültek. A kutatások azt mutatják, hogy a rosaceás betegek körében az átlagnál jóval magasabb volt a Crohn-betegség, a Heliobacter pylori fertőzés és a vékonybél bakteriális túlnövekedése (SIBO), valamint az irritábilis bél szindróma megjelenése is.
Éppen ezért a tudósok többsége vallja, hogy a rosacea és az emésztőrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért ajánlott az étrend megfelelő átalakítása. Egy vizsgálatsorozat eredménye szerint a magasabb rostbevitel javítja a betegség állapotát a SIBO-hoz kapcsolódó csökkent bélmozgékonyság miatt.
Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!