Végbéltályog kezelése

Mi az a végbéltályog?Végbéltályog kezelése

A végbéltályog a végbél körüli lágyrészekben kialakult gyulladásos folyamat, melyet a végbél mirigyeinek bakteriális fertőződése okoz. A mirigyek gyulladása átterjed a végbél körüli kötőszövetre, ez okozza a gennyes váladékot tartalmazó tályog kialakulását.
A végbéltályog kialakulásáért felelős fertőzést az esetek nagy részében a normálisan a végbélben jelen lévő baktériumok idézik elő. Ritkán ugyan, de bélgyulladás is okozhatja. A tályog kialakulását elősegíti a nem megfelelő higiénia, a cukorbetegség, az immunrendszer gyengesége, illetve a végbél körüli sérülés is.


Mik a végbéltályog tünetei?

A végbéltályog tünete a végbél környékén megjelenő fájdalmas, bőrpírral járó duzzanat, melyet magas láz és hidegrázás kísér. Sok esetben a járás és a leülés is fájdalmassá válhat, nyomásérzékenység jelentkezik az érintett területen.
Gyakori tünet a székletürítési zavar, mely a széklet visszatartásához, székrekedéshez is vezethet. Férfiaknál akár vizeletürítési zavar is felléphet.
A tályog megnyílásakor gennyes váladékozás tapasztalható.


A végbéltályog kezelése

A végbéltályog diagnózisa fizikális vizsgálattal állítható fel. A diagnózis felállítását követően a tályog feltárására szükséges, melyet Centrumunkban lézerrel végzünk el, helyi érzéstelenítésben. A feltárás során létrehozott nyílást mindaddig nyitva kell hagyni míg a tályog teljesen ki nem ürül, mely napokig tarthat. Ez idő alatt a tályog tisztítására van szükség.
Bizonyos esetekben a tályogból vett minta baktériumtenyésztésére is sor kerül, és akár antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.
 
Amennyiben a fent leírt tünetek valamelyikét tapasztalja, mihamarabb egyeztessen időpontot proktológus szakorvosainkhoz!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 11. 08. 12:11 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 12:58)

Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba