Penis color Doppler vizsgálat

Mit jelent a Doppler, color Doppler, duplex vizsgálat?

Az ultrahang alkalmas erekben vagy szövetekben a keringési, áramlási jelek vizsgálatára is, ami a Doppler elven történik, ezért közösen Doppler vizsgálatoknak nevezzük. Lényege, hogy mozgásban lévő tárgyakról – ilyenek a keringő vér vörösvértestjei is – más frekvenciával verődik vissza az ultrahang, mint amivel kibocsátották. A frekvencia különbségéből számítva az áramlási sebességet a berendezés a képernyőn látható görbévé valamint hallható hanggá alakítja. Egyik alkalmazott formája a színes (color) Doppler, amikor a keringési jeleket színekké fordítja át a berendezés, ezt az áramlási görbék együttes vizsgálatával közösen duplex ultrahangnak neveznek. Ezért találkozhatunk színes Doppler vagy duplex vizsgálat elnevezésekkel.


Hogyan történik a penis color Doppler vizsgálat? 

A penis color Doppler vizsgálata a hímvessző áramlási zavarainak megítélésére szolgálandrológus szakorvos javaslata alapján végezzük. Azokban az esetekben lehet szükség rá,  amikor az andrológiai vizsgálat és egyéb eredmények alapján felmerül, hogy a problémát keringési eltérés okozhatja. A vizsgálat során az andrológus szakorvos helyi áramlást fokozó injekciót fecskendez be a hímvessző barlangos testébe, és ezután színes Doppler vizsgálattal mérjük az áramlási jeleket. Az injekciót előzetes konzultáció során az andrológus írja fel receptre, a vizsgálatra a páciensnek magával kell hoznia. A beteg a vizsgálat előtt részletesebb ismertetőt is kézhez kap, majd a vizsgálathoz írásbeli beleegyezését kell, hogy adja.

Kérjük, a vizsgálatra hozza magával a panaszaival, problémájával kapcsolatos leleteit, ambuláns lapjait, illetve, ha másutt már történt ultrahang vagy más képalkotó vizsgálat, annak leletét, felvételeit! 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 15:08 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:55)

Várja önt:
Dr. Laki András
Dr. Laki András