Pszichológia

PszichológiaKinek érdemes pszichológushoz fordulni?

Bárkinek, aki bizonytalan önmagában, aki sokat tépelődik, gyötrődik, szorong. Aki nehéz élethelyzetbe került, akinek egyedül nem megy. Sokszor a test jelzi, hogy felborult az egyensúly az életben, a lélekben.

Sok olyan helyzet van, amikor a legalaposabb orvosi kivizsgálás sem tud választ adni arra, hogy mi tart fenn egy nem kívánt állapotot. Ilyen lehet például a meddőség, a korai magömlés, a merevedési zavar, a fájdalmas nemi aktus. Gyakran lehet azt tapasztalni, hogy ezek mögött olyan lelki eredetű tényezők vannak, amelyek nehezen tudatosulnak. Az orvosi vizsgálat mellett a pszichológus segítségét is érdemes igénybe venni.

Ha valaki fertőzéstől, nemi betegségtől fél annak ellenére, hogy a leletei ismételten negatívak, érdemes elszánnia magát legalább egy beszélgetésre. Ha valaki úgy érzi, vágyik a párkapcsolatra, de fél, hogy ismét csalódni fog, ha stresszel teli az élete, ne várja meg, hogy szomatikus tünetei is legyenek. A pszichoszomatikus betegségek estében a cél a páciens együttműködési készségének javítása, a betegséggel járó feszültség oldása, a rosszul alkalmazkodó viselkedésminták átalakítása, krónikus állapotok esetén az új helyzethez való adaptáció elősegítése, pszichoedukáció.

A pszichológiai tanácsadás során feltérképezzük, hogy milyen típusú segítségre van szükség annak érdekében, hogy a vágyott harmónia helyreálljon. Az állapotfelmérés után kiválasztott terápiás módszer segítségével igyekszünk elérni a reálisan kitűzött célt.

„minden, a rossz is meg a jó is, a lélekből árad ki a testre és az egész emberre, és onnan ömlik szét, mint a fejből a szemre. Először és legfőképpen tehát a lelket kell ápolni, ha azt akarjuk, hogy a fej is meg az egész test is egészséges legyen"(Platon)


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:47 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:01)

Várja önt:
Szabó Zsuzsa
Szabó Zsuzsa