Nyugat-nílusi láz

Mi az a Nyugat-nílusi láz és hogyan terjed? 

A Nyugat-nílusi láz nevű vírusfertőzés szúnyogcsípéssel terjed, emberről emberre nem, néhány kivételes esettől eltekintve. Ilyen kivételes esetnek számít a vérátömlesztés, szervtranszplantáció, vagy amikor a fertőzött anyák átadják gyermeküknek a betegséget.


Hol fertőződhetünk meg a Nyugat-nílusi lázzal?

A fertőzés, ahogyan a nevéből is kiderül az észak-afrikai területekről terjedt el, azonban ma már a világon mindenhol előfordul, többek közt a Közel-Keleten, az USA-ban, a Balkánon, Olaszországban, de még Magyarországon is megfertőződhetünk a Nyugat-nílusi lázzal.


Melyek a Nyugat-nílusi láz tünetei?

Embereknél a lappangási idő 3 és 14 nap között mozog, azonban a fertőzés jellemzően tünetmentes, a fertőzöttek gyakran nem is tudják, hogy megbetegedtek. Az esetek csupán kb. 10-20%-ban jelentkeznek influenzaszerű tünetek, mint a láz, izomfájdalom, hányinger, fejfájás, rossz közérzet.
Az esetek kis részében (1%) komoly idegrendszeri gyulladás is jelezheti a fertőzést, amely agyhártya- vagy agyvelőgyulladást is jelenthet. A fertőzés ritkán halálos kimenetelű, mint általában, a Nyugat-nílusi láznál is a gyermekek, idősek és a legyengült immunrendszerűek a legveszélyeztetettebbek.


Hogyan diagnosztizálható és kezelhető a Nyugat-nílusi láz?

A betegség vér-, agyvíz vizsgálattal diagnosztizálható.  A súlyosabb estektől eltekintve a vírust az immunrendszer a szervezetből eltünteti, viszont a gyógyulási idő hossza nagyon eltérő lehet egyénenként.


Hogyan védekezhetünk a Nyugat-nílusi láz ellen?

Sajnos a fertőzés ellen még nem létezik védőoltás az emberek számára (lovak részére már van).
Mint más trópusi fertőzéseknél itt is a szúnyogcsípés elleni védekezés az egyetlen megelőzési mód, mely szúnyogriasztóval és megfelelő ruházattal történhet.
Továbbá, aki egyszer már átesett a fertőzésen, még ha tünetmentesen is, védett lesz a vírussal szemben.

Ugyan a Nyugat-nílusi láz már hazánkban is fertőz, de a trópusi területeken még nagyobb az esély valamilyen fertőzés összeszedésére. Ezért egzotikus helyre tervezett utazása előtt keresse fel infektológiai szakrendelésünket, hogy a megfelelő tájékozottság és esetleges védőoltások birtokában élvezhesse nyaralását!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 08. 13. 13:34 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:30)

Várja önt:
Dr. Szlávik János
Dr. Szlávik János