COVID-19 elleni immunitás vizsgálatok

Sars-CoV-2 elleni memória T sejtes immunitás vizsgálat

A tartós, akár évekig fennálló, COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal szembeni védelem egyik eleme, a vírus elleni memória T sejtes immunitás. Ennek az immuntásnak a meglétét, vérteszttel, ellenőrizni lehet.

T memória sejtek kimutatása vérből

A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség más szóval immunitás.

Az immunitásnak két fő eleme van:

  • a B sejthez kötött, humorális (ellenanyagok révén megvalósuló)  immunitás, mely a vírus ellenes antitesteket jelenti. Kimutatása antitest tesztekkel történik

  • a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták (továbbiakban T sejt).

A COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzést vagy oltást követően, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan T sejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” a COVID-19 (SARS-CoV-2) kórokozóra. Ezeket az „emlékező” sejteket, memória T sejteknek hívjuk. A memória T sejtek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezetünk a fertőzést tünetek megjelenése nélkül, vagy enyhe tüneteket produkálva leküzdje.
Tehát, a COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni hosszútávú védettség egyik alapfeltétele a memória T sejtes immunitás megléte.

A memória T sejtekhez köthető, T sejtes immunitás meglétét az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően, a vérből ki lehet mutatni. A kimutatáshoz, a szokásos módon, vénás vért vesznek Öntől. A vizsgálat eredménye, a memória T sejtes immunitás mértékét jellemző érték. A leletet, a vérvételt követően, 21 napon belül kapja kézhez.

A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal ( pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca stb.) oltottak esetében mutatja ki a memória T sejtes immunitás kialakulását.

Gyakori kérdések

Használhatom-e az eredményt hatósági védettségi igazolás kéréshez?
Kormányhatározatban, 2021.06.01. állapot szerint, egyelőre erre nincs utalás.

Mikor jelentkezzek a vizsgálatra?
Legalább 4-6 héttel a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésből való felépülés, vagy az utolsó oltást követően.

Legkésőbb mikor jelentkezhetem?
Nincs időkorlát. Egyelőre nem tudott, hogy meddig áll fenn a vérből kimutatható T sejtes immunitás. Feltehetően évekig, de erre a következő évek szolgáltatnak majd adatokat.

Milyen előkészületet kell tennem a vérvétel előtt?
A vérvétel előtt Önnek nem szükséges előkészületet tennie. Azonban, ha fertőző betegség akut fázisában szenved, halassza ezt a vizsgálatot a gyógyulása utáni időszakra.

Mennyi vért vesznek a vizsgálathoz?
Egy véna szúrás után 1 db szabvány, 8 mL űrtartalmú vérvételi csőbe vesznek Öntől vért.

Éhgyomorra kell érkeznem?
A vérvételre nem feltétlen szükséges éhomra jönnie. 

Mikor kapok eredményt?
A vizsgálat eredményéről 21 napon belül kap leletet.   

Lehetséges, hogy fertőzés vagy oltás nélkül is van T sejtes immunitásom a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellen?
A szakirodalmi adatok alapján nagyon ritkán bizonyos egyénekben találunk ilyen memória T sejteket. A kutatók véleménye szerint ez arra utal, hogy az egyén előzőleg találkozott olyan koronavírussal, melynek egyes fehérjéi  hasonlóak voltak a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírusfehérje valamelyik eleméhez.


 

COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni neutralizáló antitest  (közömbösítő ellenanyag) vizsgálat

SARS-CoV-2 elleni védettség kimutatásában, a neutralizáló antitest (közömbösítő ellenanyag) vizsgálat az a módszer, aminek tudományosan alátámasztott alapja van.
A többi antitest vizsgálat eredménye nem mutat összefüggést a vírussal szembeni védettség mértékével. Csak a neutralizáló antitestek azok, melyek meg tudják akadályozni azt, hogy a vírus újra a szervezetbe jusson.
Ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzze a szervezetet, a vírus "S" fehérjéje kapcsolatba kell, hogy lépjen az emberi sejtek felszínén levő ACE2 fehérjével. A SARS-CoV-2 elleni vakcináció, vagy a vírussal való fertőzés után az emberi szervezet olyan antitesteket is termel, melyek képesek megakadályozni, hogy a vírussal való újabb találkozás alkalmával, a  SARS-CoV-2 vírus bejuthasson az emberi sejtekbe. Ezek, az úgynevezett neutralizáló (közömbösítő) antitestek. A vérben keringő neutralizáló antitestek mennyisége arányos a védettség mértékével. A többi, SARS-CoV-2 elleni antitest mennyisége nem mutat összefüggést a védettséggel.
A  vizsgálat által használt módszer eredménye azt mondja meg Önnek, hogy vannak-e neutralizáló antitestjei, vagy nincsek.

Gyakori kérdések


Lehet-e kombinálni a neutralizáló antitest vizsgálatot a memória T sejtes méréssel?
Igen. Ezen igény felmerülésekor, Öntől kb. 4 ml-el több vért fognak venni.

Használhatom-e az eredményt hatósági védettségi igazolás kéréshez?
Kormányhatározatban egyelőre erre nincs utalás.

Mikor jelentkezzek a vizsgálatra?
Legalább 4-6 héttel a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésből való felépülés, vagy az utolsó oltást követően.

Legkésőbb mikor jelentkezhetem?
Nincs időkorlát. Egyelőre nem tudott, hogy meddig áll fenn az antitestekre alapuló védettség.

Milyen előkészületet kell tennem a vérvétel előtt?
A vérvétel előtt Önnek nem szükséges előkészületet tennie. Azonban, ha fertőző betegség akut fázisában szenved, halassza ezt a vizsgálatot a gyógyulása utáni időszakra.

Mennyi vért vesznek a vizsgálathoz?
Egy véna szúrás után 1 db szabvány, 4 mL űrtartalmú vérvételi csőbe vesznek Öntől vért.

Éhgyomorra kell érkeznem?
A vérvételre nem feltétlen szükséges éhomra jönnie, de ajánlott, hogy az utolsó könnyű étkezést követően 2-3 óra elteltével jelentkezzen a vérvételre. 

Mikor kapok eredményt?
A vizsgálat eredményéről 21 napon belül kap leletet.   

COVID-19 elleni immunitás vizsgálatok árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 06. 09. 16:16 (Utolsó frissítés: 2021. 06. 09. 16:54)