Fertőző betegségek

Mely szakterület foglalkozik a fertőző betegségekkel?

Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület. Egy fertőzés érintheti az egész szervezetet, valamennyi szervet és szervrendszert, így diagnosztizálása rendkívül összetett, több orvosi szakterület együttműködését feltételezi.


Mik a fertőző betegségek tünetei?

A fertőző betegségek tünetei a kórokozók sokféleségéből adódóan változatosak lehetnek, de jellemzően láz, hasmenés, hányinger, légúti tünetek, bőrkiütések, nyirokcsomó-gyulladás formájában jelentkeznek. Természetesen nem minden fertőző betegséggel kell infektológushoz fordulni, mint ahogy nem kell egy pár napos rosszullét után sem felkeresni infektológiai szakrendelést. Ellenben, ha hetek óta fennálló lázas betegséggel küzd, melynek okára nem találtak magyarázatot a fizikális és rutin laboratóriumi vizsgálatok alkalmával, érdemes infektológus szakorvoshoz fordulni. Ugyanez a teendő, ha lázas állapot mellett kiütések jelentkeznek, és a tüneteket trópusi utazás előzte meg vagy más, járvánnyal sújtott területen tartózkodott.


Mi történik az infektológiai szakrendelésen?

Az infektológus feladata, hogy a fertőző betegséget előidéző kórokozót megtalálja, beazonosítsa és elpusztítsa azt úgy, hogy közben a szervezetben ne tegyen kárt.
Ehhez elengedhetetlen egy alapos kórelőzmény felvétele, fizikai vizsgálat és rutin laborvizsgálatok elvégzése. Ezt követően ellenanyag (szerológiai) vizsgálatokkal és bakterológiai tenyésztéssel lehet meggyőződni bizonyos fertőző betegségek meglétéről.


Fertőző betegségek kezelési lehetőségei

A fertőző betegségek többségénél a kórokozók elpusztítása a cél a szervezet károsítása nélkül. A bakteriális, vírusos, illetve egyéb kórokozók által okozott betegségek ellen hatékony gyógyszeres kezelés alkalmazható.
A kezelések mellett azonban nagyon fontos a betegség megelőzése, amit egyszerűen elérhetünk védőoltások beadatásával. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már számos betegség ellen létezik vakcina, így a fertőző betegségek nagy része ma már teljes egészében kivédhetők.

Centrumunkban Dr. Szlávik János infektológus szakorvos várja Önt, amennyiben fertőző vagy trópusi betegség gyanúja áll fenn!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 05. 31. 13:10 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:29)

Várja önt:
Dr. Szlávik János
Dr. Szlávik János
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.