Dengue-láz

Mi az a Dengue-láz és hogyan terjed?

A Dengue-láz olyan trópusi fertőzés, melyet a dengue-vírus okoz. A vírust szúnyogok terjesztik, többek közt a már hazánkba is behurcolt tigrisszúnyog. A Dengue-lázat „csonttörő láznak” is nevezik, mivel a fertőzött személy olyan fájdalmakat él át, mintha eltörnének a csontjai.
Megkülönböztetjük a klasszikus és a vérzéses Dengue-lázat. Míg előbbi minden trópusi területen előfordulhat, utóbbi csak Ázsia déli részén jelent meg.


Hol fertőződhetünk meg a Dengue-lázzal?

Közép-Afrikában, Dél- és Közép Amerikában, illetve Dél-Ázsiában (pl.: Thaiföld, Fülöp-szigetek) fertőződhetünk meg a szúnyogok által terjesztett fertőzéssel.
Ugyan már Magyarországon is megjelentek a tigrisszúnyogok, de szerencsére eddig csak behurcolt Dengue-láz fordult elő hazánkban. Azonban a klímaváltozás és a folyamatos felmelegedés kedvez a különböző trópusi fertőzéseket terjesztő ízeltlábúak terjedésének, így nem kizárt, hogy Európában is felüti fejét a betegség, sőt Franciaországban és Horvátországban már diagnosztizáltak is Dengue-lázas eseteket.


Melyek a Dengue-láz tünetei?

A lappangási időt követően, mely 3-14 nap, magas láz, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom, kifejezetten erős csontfájdalom jelentkezik. Ezt követően, kb. 2-6 nap után bőrkiütések jelennek meg, először a törzsön, majd a kiütések továbbterjednek a végtagokra. A kiütések elmúltával a tenyerek és talpak hámlása, viszketése indul meg.
A vérzéses Dengue-láz tünetei kezdetben hasonlóak a klasszikushoz, majd az apró pontszerű bevérzésektől kezdve a gyomor- és bélrendszeri vérzésekig széles spektrumon mozog a tünetek megjelenése. A vérzéses láz halálozási aránya kezelés nélkül 10% körül mozog, ezért nagyon fontos, hogy tünetek jelentkezése esetén minél előbb orvoshoz forduljunk! Ez a típus a gyermekekre fokozott veszélyt jelent.


Hogyan diagnosztizálható a fertőzés?

Mivel a kezdeti tünetek hasonlóak más vírusfertőzésekhez, tájékoztassuk kezelőorvosunkat, ha olyan területen jártunk, ahol a betegség gyakran előfordul. Ezt követően laboratóriumi vizsgálattal igazolható a Dengue-láz.


Hogyan védekezhetünk a Dengue-láz ellen?

A fertőzés ellen nem létezik védőoltás, így fokozott figyelmet fordítsunk a szúnyogcsípés elleni védekezésre, pl.: szúnyogriasztó szerekkel és megfelelő védőruházattal.

Aki még nem esett át trópusi fertőzésen gyakran elbagatellizálja a betegségek elleni védekezés fontosságát, azonban Ön ne essen ebbe a hibába! Ha trópusi, vagy szubtrópusi területre tervezi nyaralását, utazása előtt látogasson el oltóközpontunkba, ahol a széleskörű tájékoztatás mellett a szükséges védőoltásokat is megkaphatja! Egyeztessen időpontot mihamarabb!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 08. 05. 17:25 (Utolsó frissítés: 2019. 08. 05. 17:29)

Várja önt:
Dr. Szlávik János
Dr. Szlávik János