Chikungunya-láz

Mi az a Chikungunya-láz és hogyan kapható el?

A Chikungunya-láz olyan, elsősorban trópusi, szubtrópusi területeken előforduló fertőzés, melyet szúnyogok terjesztenek. A fertőzés emberről emberre nem terjed, csakis szúnyogcsípés által lehet elkapni.


Hol fertőződhetünk meg Chikungunya-lázzal?

A fertőzés alapvetően Afrikában, az Indiai-óceán térségében (pl.: Seychelles-szigetek), a Távol-Keleten (pl.: Malajzia, Fülöp-szigetek) és Közép- és Dél-Amerika (pl.: Haiti, Dominikai Köztársaság) egyes országaiban fordul elő.
Ugyan a Magyarországon honos szúnyogok is terjeszthetik a fertőzést, azonban erre szerencsére még nem volt példa. Azonban Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban az utóbbi években már megjelent a fertőzés.


Melyek a Chikingunya-láz tünetei?

A fertőzött szúnyog csípését követően 3-4 nappal hirtelen kialakuló láz jellemzi a betegséget. Emellett gyengeséggel, fejfájással, izom- és ízületi fájdalommal, hányingerrel jár a fertőzés leggyakrabban, de bőrkiütések is előfordulhatnak.
A legtöbb esetben a fertőzés nem vezet szövődmények kialakulásához, azonban gyermekek, idősek és várandósok körében előfordulhat a betegség elhúzódása, ritkán ugyan, de halálos kimenetelű is lehet.


Hogyan diagnosztizálható a Chikungunya-láz?

A hirtelen fellépő lázzal a páciensek szerencsére szinte mindig orvoshoz fordulnak, így könnyen fény derülhet a fertőzésre.
Amennyiben a lázat megelőző néhány napban, héten trópusi területen járt a páciens, mindenképp említse meg ezt kezelő orvosa számára, hiszen ez megkönnyíti a diagnózis felállítását! Ezt követően a Chikungunya-láz gyanúja szerológiai vérvizsgálattal erősíthető meg.

Egzotikus területre tervezett nyaralása előtt keresse fel oltóközpontunkat, ahol tájékoztatást nyújtunk a trópusi fertőzések elleni megfelelő védekezésről!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 07. 30. 16:23 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:30)

Várja önt:
Dr. Szlávik János
Dr. Szlávik János