Arteriográf vizsgálat

Arteriográf vizsgálatMiről ad információt az arteriográf vizsgálat?

Az arteriográf vizsgálat az érfalak állapotáról (rugalmasság, merevség) és a szív működéséről informál minket.
 

Hogyan történik az arteriográf vizsgálat?

Az arteriográf vizsgálat teljesen fájdalommentes és csak néhány percig tart. Hasonlít a vérnyomásméréshez: ugyanúgy a felkarra rögzítenek egy mandzsettát, amely méri a pulzushullámokat, és ezeket egy számítógép kiértékeli. Kiemelkedően magas vérnyomás kiugrás esetén, a vizsgálat sajnos nem értékelhető. A vizsgálat után a leletet a páciens azonnal megkapja, és az orvos ki is értékeli az eredményeket.
A vizsgálatot érdemes évente elvégeztetni.
 

Mik az arteriográf vizsgálat előnyei?

Az arteriográf vizsgálat legfőbb előnye az, hogy a legkisebb eltérések is észlelhetők, ezáltal szinte azonnal el lehet kezdeni a betegség kezelését, és a későbbiekben a kezelés eredményessége is könnyen vizsgálható. Nagyon fontos azonban, hogy a vizsgálat önmagában nem váltja ki a teljes kardiológiai kivizsgálást, hanem kiegészíti azt!
 

Miért javasoljuk az arteriográf vizsgálat elvégzését?

Az arteriográf vizsgálat az érelmeszesedés korai fázisban történő felismerésére szolgál. Ezen kívül az érfal rugalmatlanságának felismerésével segít a szív- és érrendszeri megbetegedések előrejelzésében is, a még tünetmentes pácienseknél is.

A menopausat megelőző időszakban, illetve a menopausa idején is érdemes az arteriográf vizsgálat elvégzése, mivel az ösztrogén hormon csökkenésével felgyorsulhat az érelmeszesedés folyamata. Amennyiben ez a folyamat a korai szakaszban felismerésre kerül, életmódváltással még megelőzhető a komolyabb szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása.

Cukorbetegség esetén is ajánljuk az arteriográffal történő kivizsgálást, mivel az érrendszeri károsodás veszélye a cukorbetegeknél fokozottabb.

A vizsgálat elvégzése azoknál a pácienseknél is fontos információval szolgálhat, akik korábban már átestek valamilyen szív- és érrendszert érintő eseményen (pl. infarktus, agyvérzés), mert így megállapítható, hogy mekkora az esemény megismétlődésének kockázata.

A merevedési zavarok kivizsgálásánál is alkalmazzuk a vizsgálatot, mivel ezek döntő többsége a keringési problémák következtében alakul ki. Az arteriográf vizsgálat kimutatja, ha merevedési zavar esetén a keringési rendszer valóban érintett, így a terápia során erre is fontos hangsúlyt kell fektetni.
A hímvessző keringési zavara sokszor évekkel előre jelezheti az esetlegesen kialakuló szív – érrendszeri zavarokat.
 

Hogyan készüljek az arteriográf vizsgálatra?

  • A vizsgálatot megelőző 3 órában ne egyen nagy mennyiségű ételt, ne igyon kávét, és ne dohányozzon!
  • A vizsgálat előtt ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (lehetőleg tiszta víz)! 
  • A vizsgálatot megelőzően, 10 órán belül kerülje az alkohol fogyasztását!
  • A rendszeresen szedett gyógyszereket a vizsgálat napján is vegye be! Az Ön által szedett gyógyszerekről tájékoztassa orvosunkat!
  • Fél éven belüli laborleleteit, zárójelentéseit hozza magával!
  • Ha kontrollra érkezik, hozza magával korábbi arteriográf leletét összehasonlítás céljából!

Egyezetessen időpontot arteriográf vizsgálatunkra telefonon vagy emailben!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:10 (Utolsó frissítés: 2019. 01. 14. 09:03)

Várja önt:
Zémann Katalin
Zémann Katalin
Dr. Magyar Judit
Dr. Magyar Judit
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc