Andropauza - Férfi klimax

Andropauza- férfi klimax

A korral a férfiak hormonális működése is változik. Elsősorban a tesztoszteronszint csökkenése miatt lesznek érzelmileg labilisabbak, idegesebbek, agresszívabbak, türelmetlenebbek. Az andropauza, azaz férfi klimax jelei lehetnek a hőhullámok, a szédülés, a fejfájás és a csökkenő koncentrációkészség. Gyakoriak lehetnek az alvászavarok, és romlik a memória, nő a fáradékonyság, csökken a fizikai terhelhetőség. Idősebb korban a férfiak gyakrabban szenvednek depressziótól. Az izomtömeg és az izomerő csökken, gyakori a hajhullás, a kopaszodás. Csökken az érintési ingerekre való reagálás, ez a szexuális panaszok erősödéséhez vezethet. A tesztoszteronhiány állapotában megnövekszik a szív-és érrendszeri betegségek előfordulása. Az andropauzát megtapasztaló férfiak a munkahelyi konfliktusokat nehezebben élik meg, családtagjaikkal is türelmetlenebbek. Az andrológia napjainkban különösen nagy figyelmet fordít az idősödő férfiak problémáira, az andropauzára, férfi klimaxra, ezek okainak feltárására, és a tünetek orvoslására. Az öregedéssel járó különféle problémák, a prosztatabetegségek, csontritkulás kezelése összetett, komplex munka, több szakember egyidejű segítségét követeli meg. Megfelelő gondozás mellett az andropauza csupán átmeneti állapot: elérhető, hogy a férfi ismét ereje teljébe kerüljön.
Forduljon bizalommal a Belvárosi Orvosi Centrum felkészült urológusaihoz és andrológusaihoz!
Egyeztessen időpontot szakrendelésünkre telefonon, emailben vagy a jobb oldalt található időpontfoglalás panelen keresztül!


Szexuális tünetek

Ma is általánosnak tekinthető az a téves szemlélet, hogy az idős embernek nincs szüksége szexuális kapcsolatra. A szexuális funkciók vizsgálata ritkán terjed ki a 65 év feletti korosztályra. Pedig az idősödő korosztálynak is van igénye a szexuális életre. Felmérések szerint a 66-71 év közötti férfiak 28%-a heti egy közösülésről számol be, 80 év fölötti férfiak 83%-a és ugyanilyen korú nők 64%-a igényel – igaz ilyenkor már közösülés nélküli – szexuális gyengédséget, érintést.

Az idősödés nem jár feltétlenül a szexuális lehetőségek és szokások alapvető megváltozásával. A rendszeres időskori szexuális élet segít megőrizni a fiatalos megjelenést, és szerepe van az ideális testsúly megtartásában is. Idős korban számos tényező befolyásolja a szexuális életet. A hormonális változások következtében csökken a szexuális vágyakozás, más néven libidó, és gyakrabban alakul ki merevedési zavar. Előfordulnak ejakulációs problémák is. A szexuális zavarok tüneteit fokozhatják a gyakrabban előforduló betegségek, rendszerbetegségek, és az ezek miatt szedett gyógyszerek is. Ezekhez társulnak a korral együtt járó fizikai és pszicho-szociális változások is. A szexuális problémák között a merevedés zavarai a leggyakoribbak. Ennek egyik oka a már említett hormonális változás. A merevedési zavarról és kezeléséről bővebben a Merevedési zavar menüpontban olvashat.
Idősebb férfiaknál gyakori az ondótávozás (ejakuláció) zavara is. Elsősorban az ondó mennyiségének csökkenése jellemző, de előfordul, hogy az ejakuláció fájdalmassá válik. Ez elsősorban a prosztatabetegségeknél tárgyalt alsó húgyúti tünet együttes velejárója.

A vizsgálati módszerek fejlődésének köszönhetően ma már a merevedés erősségét, fokát fájdalmatlanul, műszeresen és objektíven tudjuk mérni. Jelentős fejlődésen mentek át a képalkotó vizsgálati módszerek is. Így a zavarok eredetét fájdalmat nem okozó vizsgálatokkal tudjuk kimutatni, és az okok ismeretében, azok megszüntetésére irányuló kezeléssel kiváló eredményeket tudunk elérni.


Az andropauza, férfi klimax kivizsgálása

Öregedési vagy férfi klimax tüneteivel andrológus szakorvossal a konzultáció a következőképpen zajlik.

A kórtörténet felállítása a szexuális szokások átbeszélésével történik. Ejakulációs zavarok, prosztata problémák (prosztatagyulladás, prosztata megnagyobbodás és prosztata daganat), csontritkulás gyanúja és egyéb tünetek esetén is labor- és hormonvizsgálatokra is szükség lehet. A további vizsgálatokat az andrológus szakorvos fogja javasolni. 


Az andropauza kezelése

Az öregedés és a férfi klimax (akkor beszélhetünk férfi klimax-ról, ha a tünetek korábban jelennek meg, mint ahogy azt az idősödés folyamata diktálná) kezelése összetett, komplex munka, több szakember egyidejű segítségét követeli meg. Megfelelő gondozás mellett a férfi klimax átmeneti állapot, amely gyógyítható, és elérhető, hogy a beteg ismét férfi ereje teljébe kerüljön.

  • gyógyszeres kezelés (hormon, antibiotikum, táplálék kiegészítők a problémától függően)
  • injekciós kezelés
  • műtéti kezelés
  • sugárkezelés daganatok esetén

Ne halogassa tovább a vizsgálatokat, éljen teljes értékű életet. Jelentkezzen konzultációra és kivizsgálásra! A vizsgálatokkal, konzultációval kapcsolatos árlistánkat ITT találja. Keresse az „alapdíjak”, „andrológia” listákat! Felhívjuk továbbá figyelmét arra, hogy van olyan vizsgálat, melynek eredménye nem azonnal születik meg, és esetenként akár 4-5 hét múlva készül el, de a vizsgálat, mintavétel árát a leadás időpontjában kell kiegyenlíteni.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:07 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 22. 12:16)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Kopa Zsolt PhD.
Dr. Kopa Zsolt PhD.
Dr. Vargha Judit
Dr. Vargha Judit