Blog: Lassabban öregszünk, ha zsírszegény tejet iszunk

A sovány vagy 1%- os zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a magasabb zsírtartalmú vagy teljes tejet fogyasztó társaiké – állítja egy új tanulmány.

A tejfogyasztást vizsgáló tanulmány Larry Tucker (Brigham Young Egyetem professzora) nevéhez fűződik, aki az úgynevezett telomerek hossza, valamint a tejfogyasztás gyakorisága és az elfogyasztott tej zsírtartalma közötti kapcsolatot vizsgálta 5834 amerikai felnőtt bevonásával.


Mi a telomer?

A telomer fogalmát érdemes először tisztázni: ez a DNS-t "becsomagoló" makromolekula. A kromoszóma végén helyezkedik el, és az a feladata, hogy egyrészt óvja a kromoszómát, másrészt megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.


Milyen hatással van rá a tejfogyasztás?

A tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek lesznek a telomerei.
Az 1%-os zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekhez képest a 2 %-os tejet fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek, ami több mint négy év pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány változatot fogyasztó felnőttekéi.


Mi történik, ha egyáltalán nem iszunk tejet?

A vizsgált emberek csaknem 50%-a naponta, 25%-a legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30%-uk 2%-os zsírtartalmú, 10%-uk 1 %-os zsírtartalmú, 17%-uk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13% pedig nem iszik tehéntejet.
Nincs arról szó, hogy nem szabadna tejet inni, de a kutatás eredménye szerint érdemes megválogatni, hogy melyik doboz után nyúlunk. A professzor azt is kimutatta, hogy a tejet elkerülők telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztóknál.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://news.byu.edu/intellect/drinking-1-milk-instead-of-2-milk-accounts-for-4-5-years-of-less-aging-in-adults

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 03. 03. 14:24 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 03. 14:24)