Blog: Zsírt találtak az elhízott emberek tüdejében

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében.
Ausztrál kutatók 52 ember tüdőmintáit elemezték, és azt az eredményt kapták, hogy a zsírmennyiség a testtömegindexszel (BMI) együtt növekedett a mintákban. Eredményeik magyarázatot adnak arra, hogy miért emelkedik az asztma kockázata a túlsúlyos és elhízott embereknél. A tüdőgyógyászok szerint érdemes lenne azt is megvizsgálni, hogy súlycsökkentéssel, fogyással megfordítható-e ez a hatás.

„A megnövekedett zsírszövet-mennyiség megváltoztatja a légutak szerkezetét, és gyulladást okoz a tüdőben, ami magyarázatot ad arra, miért nagyobb az asztma veszélye a túlsúlyos embereknél” – mondta az egyetem professzora.

Arról már korábban is beszámoltak különféle kutatásokban, hogy a túlsúly és az asztma közt kapcsolat van, az elhízás egyértelműen összekapcsolható a tünetek súlyosbodásával. Ezt akkor úgy magyarázták, hogy a megnövekedett testsúly közvetlenül nyomást gyakorol a tüdőkre, illetve azzal is, hogy a plusz kilókkal általában megnő a gyulladás kockázata. Az új tanulmány most egy új megvilágítást is feltár: a légutakban megnövekvő zsírszövet mennyisége szűkíti az utat, és úgy tűnik, a gyulladást is fokozza, ezzel részben növeli az asztma esélyét. "Kutatásunk során egyértelműen kiderült, hogy a felesleges zsír felhalmozódik a légutakban, ezáltal növeli a tüdőben a gyulladást" - mondta Dr. Noble.

Így zajlott a vizsgálat:
A szövetek elhunytak tüdejéből származtak, melyeket kutatási célokra ajánlottak fel. A minták hajdani donorai közül 15-nek nem volt asztmája, 21-nek igen, ám más volt a halála oka, 16-an pedig asztmában hunytak el. A kutatók mikroszkóp alatt, festés segítségével elemezték a mintákban található csaknem 1400 légutat. A légutak falán zsírszövet-lerakódásokat találtak, és azoknál volt több, akiknek magas volt a BMI-értéke.

Ha túlsúlyos, vagy csak szeretne jobb formába kerülni, egyeztessen időpontot dietetikusunkhoz, aki segít a megfelelő étrend összeállításában!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: BBC: Fat found in overweight people's lungs; https://www.bbc.com/news/health-50081456

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 12. 06. 09:51 (Utolsó frissítés: 2019. 12. 06. 10:20)