Blog: Már a szomszédban van a Zika-vírus

A Zika-vírus február végén már Csehországban és Szlovákiában is felbukkant, így úgy tűnik, mindössze idő kérdése, hogy Magyarországon is felfedezzék az első eseteket. Fertőzés esetén sok betegnél nem merül fel semmilyen tünet, vagy ha mégis, ezek nem különösebben figyelemfelkeltőek: láz, ízületi- és izomfájdalmak, olykor bőrkiütések, szemvörösödés, kötőhártya-gyulladás tapasztalható. A fertőzés tehát hasonlít az influenzára, ami a téli időszak végén nem könnyíti meg a Zika-vírus, mint kóreredet feltárását.

A vírus különösebb visszhangot eddig nem váltott ki, pedig már 1947-ben felfedezték Afrikában, azonban csak nemrég, a brazíliai fertőzések után hozták összefüggésbe a kisfejűséggel. Fontos azonban leszögezni, hogy egyelőre nincs semmilyen elfogadott állásfoglalás arra vonatkozólag, hogy a fertőzés milyen eséllyel vezet a születendő gyermek betegségéhez. A jelenlegi vélemények szerint a fertőzött kismamáknál csak töredékesen alakul ki a mikrokefália, illetve a kettő közötti összefüggést is csak nemrég sikerült kimutatni szlovén kutatóknak – igaz, ezt az eredményt is egyelőre igen óvatosan kezelik világszerte.

A Zikára terelődött nagy figyelem mellett fontos, hogy magát a kisfejűséget is közelebbről megismerjék az emberek. A rendellenesség elsősorban a testi sajátosságokra van hatással, vagyis a születendő gyermek fejének körfogata már magzati állapotban is kicsi, nem éri el a normálisnak ítélt számadatokat. Ez a méretbeli eltérés a magzat agyára is vonatkozik, viszont a szellemi elmaradottság egyáltalán nem törvényszerű velejárója a problémának. Sokkal inkább jellemző, hogy valamilyen egyéb ilyen jellegű genetikai eltérés, például a Down-szindróma mellett jelenik meg a mikrokefália.

Aggasztó lehet azonban, hogy a legfrissebb hírek szerint a Zika más, nem csak a magzatra veszélyes problémák kiváltója is lehet. Az MTI információ szerint francia kutatók már a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes kapcsán is megtalálták az összefüggést a vírussal, így várhatóan a járvánnyal sújtott országokban a jövőben megnövekedhet az idegrendszert érintő betegségek gyakorisága. A friss eredmények szerint négyezer fertőzöttből egynél jelentkezett a ritka betegség. Szintén a friss felfedezések közé tartozik az a hír, mely szerint a fertőzés a magzat esetében a kisfejűség mellett agyszövet-pusztulást és halált is okozhat.

A vírus ellen védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre, de több jelentős laboratórium is dolgozik az ellenanyagon. Bizakodásra adhat okot, hogy a vírus rokona a dengue-láznak, aminek viszont már van ellenszere. Addig is a védekezés egyetlen módja megegyezik a szúnyogcsípés elleni védekezés módszereivel: érdemes szúnyogriasztót használni, hosszú szárú ruhákat viselni. A szexuális úton történő terjedés még nem megerősített, vérátömlesztés útján viszont képes terjedni a vírus.

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 10:58 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:53)