Vulvodynia kezelése

Vulvodynia, azaz szeméremtesti fájdalom

A vulvodynia a szeméremtest krónikus kellemetlen érzete, illetve a szeméremtest fájdalma olyan esetekben, amikor nincs a szeméremtesten fertőzésre vagy egyéb bőrbetegségre utaló, látható vagy laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás.


Milyen tünetei vannak a vulvodyniának?

A vulvodynia során jellemző a szeméremtest égő, csípő fájdalma, amely jelentkezhet egy jól körülhatárolt területen belül vagy a szeméremtest kiterjedtebb területén is.

A vulvodyniának két típusa létezik:

 • Az egész szeméremtest fájdalma: a tünetek a szeméremtest egészén jelentkezhetnek. A fájdalom általában kiváltó ok nélkül jelentkezik, de az érintés, a szexuális élet, a biciklizés és egyéb tevékenységek, melyek a szeméremtest nyomásával, dörzsölésével járnak, gyakran kiválthatják a tüneteket. Jellemző, hogy a mechanikai inger megszűntével a fájdalom nem szűnik meg. A fájdalom lehet folyamatosan fennálló vagy szakaszosan jelentkező, intenzitása az enyhe kellemetlenségtől az állandó heves fájdalomig változhat, ami akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységet (pl.: a kényelmes ülés) is lehetetlenné teheti. Ezeknél a betegeknél a szeméremtesten kóros elváltozás nem látható. A panasz típusosan a változó kor után jelentkezik.
 • Csak a hüvelybemenet fájdalma: a fájdalom jellegzetesen csak a hüvelybementre korlátozódik. A leggyakoribb panasz az égő érzés, ami mechanikai inger, szexuális élet, tamponhasználat, nőgyógyászati vizsgálat, biciklizés vagy szoros fehérnemű viselésekor jelentkezik. Nagyon jellegzetes, hogy heves fájdalom jelentkezhet már igen enyhe érintés hatására is. A fájdalom az inger megszűnésével megszűnik. Orvosi vagy önvizsgálat esetén feltűnő a hüvelybemenet kifejezett vörhenyessége.

Amennyiben az itt említettekhez hasonló tüneteket észlel, forduljon bizalommal Dr. Budai Erikához, hogy mielőbb szakszerű ellátásban részesülhessen.


Mi okozhatja a szeméremtesti fájdalmat?

A vulvodynia pontos kóreredete máig ismeretlen, de feltehetően több tényező együttes fennállása esetén alakulhat ki.

 • Genetikai hajlam
 • Irritánsok: a genetikai hajlam önmagában nem okoz betegséget. Szükséges egy olyan tartós inger, amely a szeméremtestet irritálja. Az irritációt a következők válthatják ki:
  • Hormonális okok: a női élet különböző életszakaszaiban (menstruáció és szoptatás idején, a változó korban) a női nemi hormonok szintje nagymértékben változik. Ilyenkor a szeméremtest bőre is megváltozik, és érzékenyebbé válik. Ezekben az időszakokban gyakori a vulvodyniás panaszok kialakulása, illetve felerősödése is. A vulvodynia kialakulásának relatív kockázata a fogamzásgátló szedése mellett szintén emelkedik.
  • Mechanikai ingerek: minden olyan mechanikai inger, amely tartósan vagy gyakran éri a szeméremtestet, vulvodynia kialakulásához vezethet (pl.: biciklizés, lovaglás, futás vagy tartós ülőmunka, esetleg szűk fazonú ruházat, ill. mosó-, öblítő- és illatszerek, szappanok, krémek, kúpok hatóanyaga).
  • Kismedencei izmok sérülése és kóros működése
  • Étkezési szokások (pl.: oxálsav tartalmú ételek, sóska, csokoládé)
  • Krónikus hüvelyfertőzések: bizonyos gombás fertőzések hatására autoimmun gyulladás alakulhat ki.
 • Neuropátiás kóreredet: a fájdalom ezekben az esetekben fájdalominger nélkül jön létre, és gyakran ismétlődő ingerek hatására alakulhat ki. A fájdalom hátterében az idegrendszer kóros működése áll.
 • Pszichoszexuális vonatkozások: a mai álláspont szerint a vulvodynia oka nem a kóros pszichés állapot, azonban a betegség okozta fokozott lelki megterhelés feloldása és kezelése elengedhetetlen része a sikeres terápiának.


A vulvodynia diagnózisa

A vulvodynia diagnózisának felállítása kizárásos alapon történik: ki kell zárni minden olyan kórképet, amely hasonló panaszokat, tüneteket okozhat (pl.: különböző fertőzések, nem fertőző bőrgyógyászati betegségek, allergia).
Ha már minden irányban megtörtént a kivizsgálás, de minden eredmény negatív lett, és semmilyen szervi ok nem áll a probléma hátterében, akkor magát a fájdalmat tekinthetjük a betegségnek. Ennek vizsgálatával és kezelésével az ún. fájdalomterapeuta foglalkozik, aki tartós megoldást nyújthat a fájdalom megszüntetésére.


A vulvodynia kezelése

Mivel a vulvodynia pontos kóreredete ismeretlen, több kezelési mód kombinációjával érdemes próbálkozni, melyek fajtáit és sorrendjét mindig egyénre szabottan kell meghatározni.

Bizonyítottan hatásos kezelési lehetőségek:

 • életmód-változtatás (minden irritáns kiküszöbölése)
 • helyileg ható szerek (női nemi hormon /ösztrogén/, helyi érzéstelenítők, intim síkosítók) alkalmazása
 • gyógyszerek (pl.: antidepresszánsok) alkalmazása
 • pszichoterápia
 • gátizom kezelés biofeedback technikával
 • sebészi beavatkozás

Jelentkezzen be Dr. Budai Erikához, és szabaduljon meg a fájdalomtól!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 02. 16:26)

Várja önt:
Dr. Budai Erika
Dr. Budai Erika