Vulvodynia - hüvelybemenet fájdalom kezelése

Vulvodynia, azaz szeméremtesti, hüvelybemenet fájdalom

A vulvodynia a szeméremtest krónikus kellemetlen érzete, illetve a szeméremtest fájdalma olyan esetekben, amikor nincs a szeméremtesten fertőzésre vagy egyéb bőrbetegségre utaló, látható vagy laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás.


Milyen tünetei vannak a vulvodyniának (hüvelybemenet fájdalom)?

A vulvodynia során jellemző a szeméremtest égő, csípő fájdalma, amely jelentkezhet egy jól körülhatárolt területen belül vagy a szeméremtest kiterjedtebb területén is.

vulvodyniaA vulvodyniának két típusa létezik:

 • Az egész szeméremtest fájdalma: a tünetek a szeméremtest egészén jelentkezhetnek. A fájdalom általában kiváltó ok nélkül jelentkezik, de az érintés, a szexuális élet, a biciklizés és egyéb tevékenységek, melyek a szeméremtest nyomásával, dörzsölésével járnak, gyakran kiválthatják a tüneteket. Jellemző, hogy a mechanikai inger megszűntével a fájdalom nem szűnik meg. A fájdalom lehet folyamatosan fennálló vagy szakaszosan jelentkező, intenzitása az enyhe kellemetlenségtől az állandó heves fájdalomig változhat, ami akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységet (pl.: a kényelmes ülés) is lehetetlenné teheti. Ezeknél a betegeknél a szeméremtesten kóros elváltozás nem látható. A panasz típusosan a változó kor után jelentkezik.

 • Csak a hüvelybemenet fájdalma: a fájdalom jellegzetesen csak a hüvelybementre korlátozódik. A leggyakoribb panasz az égő érzés, ami mechanikai inger, szexuális élet, tamponhasználat, nőgyógyászati vizsgálat, biciklizés vagy szoros fehérnemű viselésekor jelentkezik. Nagyon jellegzetes, hogy heves fájdalom jelentkezhet már igen enyhe érintés hatására is. A fájdalom az inger megszűnésével megszűnik. Orvosi vagy önvizsgálat esetén feltűnő a hüvelybemenet kifejezett vörhenyessége.

Amennyiben az itt említettekhez hasonló tüneteket észlel, forduljon bizalommal Dr. Budai Erikához, hogy mielőbb szakszerű ellátásban részesülhessen.Mi okozhatja a szeméremtesti fájdalmat?

hüvelybemenet fájdalomA vulvodynia pontos kóreredete máig ismeretlen, de feltehetően több tényező együttes fennállása esetén alakulhat ki.

 • Genetikai hajlam

 • Irritánsok: a genetikai hajlam önmagában nem okoz betegséget. Szükséges egy olyan tartós inger, amely a szeméremtestet irritálja. Az irritációt a következők válthatják ki:

  • Hormonális okok: a női élet különböző életszakaszaiban (menstruáció és szoptatás idején, a változó korban) a női nemi hormonok szintje nagymértékben változik. Ilyenkor a szeméremtest bőre is megváltozik, és érzékenyebbé válik. Ezekben az időszakokban gyakori a vulvodyniás panaszok kialakulása, illetve felerősödése is. A vulvodynia kialakulásának relatív kockázata a fogamzásgátló szedése mellett szintén emelkedik.

  • Mechanikai ingerek: minden olyan mechanikai inger, amely tartósan vagy gyakran éri a szeméremtestet, vulvodynia kialakulásához vezethet (pl.: biciklizés, lovaglás, futás vagy tartós ülőmunka, esetleg szűk fazonú ruházat, ill. mosó-, öblítő- és illatszerek, szappanok, krémek, kúpok hatóanyaga).

  • Kismedencei izmok sérülése és kóros működése

  • Étkezési szokások (pl.: oxálsav tartalmú ételek, sóska, csokoládé)

  • Krónikus hüvelyfertőzések: bizonyos gombás fertőzések hatására autoimmun gyulladás alakulhat ki.

 • Neuropátiás kóreredet: a fájdalom ezekben az esetekben fájdalominger nélkül jön létre, és gyakran ismétlődő ingerek hatására alakulhat ki. A fájdalom hátterében az idegrendszer kóros működése áll.

 • Pszichoszexuális vonatkozások: a mai álláspont szerint a vulvodynia oka nem a kóros pszichés állapot, azonban a betegség okozta fokozott lelki megterhelés feloldása és kezelése elengedhetetlen része a sikeres terápiának.


vulvodynia kezeléseA vulvodynia diagnózisa

A vulvodynia diagnózisának felállítása kizárásos alapon történik: ki kell zárni minden olyan kórképet, amely hasonló panaszokat, tüneteket okozhat (pl.: különböző fertőzések, nem fertőző bőrgyógyászati betegségek, allergia).

Ha már minden irányban megtörtént a kivizsgálás, de minden eredmény negatív lett, és semmilyen szervi ok nem áll a probléma hátterében, akkor magát a fájdalmat tekinthetjük a betegségnek.

Ennek vizsgálatával és kezelésével az ún. fájdalomterapeuta foglalkozik, aki tartós megoldást nyújthat a fájdalom megszüntetésére.

 


  


A vulvodynia kezelése

Mivel a vulvodynia pontos kóreredete ismeretlen, több kezelési mód kombinációjával érdemes próbálkozni, melyek fajtáit és sorrendjét mindig egyénre szabottan kell meghatározni.

Bizonyítottan hatásos kezelési lehetőségek:

 • életmód-változtatás (minden irritáns kiküszöbölése)

 • helyileg ható szerek (női nemi hormon /ösztrogén/, helyi érzéstelenítők, intim síkosítók) alkalmazása

 • gyógyszerek (pl.: antidepresszánsok) alkalmazása

 • pszichoterápia

 • gátizom kezelés biofeedback technikával

 • sebészi beavatkozás


Biofeedback tréning
2018. 06. 28. 15:24 (Utolsó frissítés: 2024. 02. 13. 11:12)
A biofeedback tréning egy olyan aktív terápiás módszer, amely során pácienseink megtanulják, hogyan irányítsák, kontrollálják testük nem tudatos, nem akaratlagos fiziológiás folyamatait, pl. izmaik működtetését vagy vérnyomásuk szabályozását. Ezt a női kismedencei rehabilitációs módszert bizonyítottan sikeresen alkalmazzák az többféle kismedencei betegség kezeléséhez.
 


Jelentkezzen be Dr. Budai Erikához, és szabaduljon meg a fájdalomtól!

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2024. 01. 09. 15:46)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Gátizom intim torna hölgyeknek
Gátizom intim torna hölgyeknek
Pszichés tünetek kezelése
Pszichés tünetek kezelése
Várja önt:
Dr. Budai Erika
Dr. Budai Erika
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila