Blog: Vigyázz, kész, kullancs!

Nemcsak a természetben, de saját kertünkben és a városi parkokban is találkozhatunk a többféle fertőzést terjesztő vérszívókkal. Ha odafigyelünk a bőrünkre, súlyos betegségeket előzhetünk meg.

A nagy kirándulások ideje alatt vagyunk legjobban kitéve a váladékukkal a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás kórokozóit terjesztő kullancsok támadásának is. Néhány betegség kezdeti tünetei között bőrelváltozások is megjelennek, így ha ezeket időben észrevesszük, akár meg is előzhetjük a súlyosabb állapotromlást.


Több kórt is terjeszt

Bár a kullancsnak nagyon rossz a híre, fontos tudni, hogy nem önmagában oka a csípése által elkapható betegségeknek, csupán közvetítője azoknak, hiszen csak akkor tud minket is megfertőzni, ha fertőzött állatokkal kerül kapcsolatba. Tény, ez sovány vigasz, de ez a magyarázata annak, hogy miért adhat át olyan baktériumokat és vírusokat, melyekben bele is halhatunk.

Az egyik ilyen a Borrelia burgdorferi nevű baktérium, mely a különböző szervekben kialakuló gyulladásos betegségért, a Lyme-kórért felelős. Ez a betegség antibiotikumokkal jól kezelhető, persze minél korábban elkezdődik a kezelése, annál gyorsabb és szövődmény mentesebb a gyógyulás is. Az első és legfontosabb tünete a bőrünkön jelentkezik a fertőzés kialakulása után. A csípés helyén, néhány napon – vagy héten esettől függően – belül egy piros kör jelenik meg, mely lassan egyre nagyobb lesz és a közepe világos marad, egyfajta gyűrűt képezve. Az elváltozás egészen nagyra megnőhet. A neve erythema chronicum migrans. Ez a tünet nem fájdalmas, és idővel el is tűnik. Ha azonban nem kap a beteg ebben a stádiumban antibiotikumos kezelést, később súlyos, hosszan tartó belszervi, izületi és idegrendszeri betegségek léphetnek fel.. Ezért nagyon fontos, hogy a korai fertőzés bőrtünete esetén fény derüljön a diagnózisra,és a beteg megfelelő ellátást kapjon. A betegség ellen ugyanis, sajnos, nem létezik védőoltás. Ezért csakis a korai felismerés, és nagyon intenzív, hosszas antibiotikum kezelés óvhat meg a későbbi ijesztő betegségektől.


A legnagyobb mumusunk, a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás „sajnos” nem ad a bőrünkön keresztül jelzéseket, így kirándulás után megjelenő magas lázra, erős fejfájásra, rossz közérzetre vagy az étvágytalanságra mindenképpen érdemes odafigyelni és már a megjelenésükkor orvoshoz fordulni, ugyanis – ha a beteg nem kapja meg időben a megfelelő kezelést – súlyos szövődménnyel vagy akár halállal is végződhetnek. A jó hír, hogy ezzel a betegséggel szemben viszont VAN védőoltás, ezért aki szeret kirándulni, a természetben sportol (pl.: tájfutók,vadászok),  állatokkal vagy erdőben dolgozik (pásztorok, favágók, erdészek), vagy egyszerűen csak kertes házban lakik, ahol dús növényzet van, oltassa be magát és a gyermekeit, mert a védőoltás biztonsággal kivédi ezt a fertőzést.


Mit tehetünk a kullancs ellen?

Az első és legfontosabb teendőnk a kullancsok elleni védekezés. Ha erdős-rétes területen kirándulunk, mindig öltözzünk fel rendesen. Igen, nyáron többnyire meleg van és az ember leginkább egy sort-póló kombóban kóricálna a természetben, de jobb, ha nem tesszük. A megfelelő öltözék ugyanis sokat segít a védekezésben. Kiránduláshoz húzzunk hosszú nadrágot, melynek alját a zokniba és a túracipőbe tudjuk gyűrni és viseljünk olyan felsőrészt, melynek ujja szintén hosszú és alját betűrhetjük a nadrág derekába. Ezzel máris kisebb támadási felületet nyújtunk a kullancsoknak, amelyek a közhiedelemmel ellentétben NEM tudnak átfurakodni a ruhákon. Nem árt kullancsriasztó szereket használni, amelyek ugyan büdösek, de hatékonyak. A kirándulás után alaposan nézzük át testünket. Mindenhol! Amit nem látunk mi, arra kérjük meg társunkat és ne feledkezzünk meg arról, hogy a fülek mögött a hónaljat – hölgyek esetében a mellek alatt és a szeméremtájékot, uraknál a pénisz és a herezacskók környékét is, ha kell, tükör segítségével – és a hajas fejbőrt is alaposan vizsgáljuk át.


Gyorsan szabaduljunk meg tőle

Ha nem úsztuk meg és elkezdte magát befúrni a bőrünkbe, óvatos, de gyors és határozott mozdulattal távolítsuk el a kullancsot. A legjobb, ha speciális kullancseltávolító eszközzel megfogjuk a „nyakánál” fogva és anélkül kihúzzuk, hogy összenyomnánk, és ezáltal a váladéka a sebbe kerülne. Ilyen praktikus kis eszközt bármelyik gyógyszertárban kaphatunk. Nem árt többet beszerezni, mert, ha csak egyet tartunk otthon, azt biztosan elfelejtjük berakni a táskánkba. (Tapasztalat. a szerk.) Ha már mélyre fúrta magát a betolakodó, ne kezdjünk el mindenféle népi praktikával operálni, ne kenjünk rá se zsírt, se sebbenzint, ahogy azt a régiek tanították, mivel ezek hatására ugyan valóban fuldokolni kezd, de közben a váladékát az általa megnyitott sebbe üríti, így nagyobb eséllyel kapunk el tőle valamilyen fertőzést. Inkább menjünk el egy orvoshoz, aki szakszerűen eltávolítja a kullancsot. Fontos, hogy mindig alaposan fertőtlenítsük le a csípés helyét, ezzel is gátolva a kórokozók szaporodását.

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 09. 08. 14:01 (Utolsó frissítés: 2021. 07. 07. 16:32)