Blog: Veszélyesek az intim szemölcsök a várandósság alatt?

A HPV (humán papillomavirus) 6,11-es, ún. alacsony rákkockázatú típusai nemi szervi szemölcsöket, condylomákat okozhatnak. A fertőzött nőkben ezek a bőrnövedékek nem ritkán a terhesség alatt jelentkeznek, szaporodnak vagy növekednek meg.

HPV fertőzés és szülés

A szülés előtt a HPV szemölcsöket mindenképpen el kell távolítani, mert az újszülött a szülés közben ezekkel érintkezve a HPV vírussal megfertőződhet. Az újszülöttben a HPV fertőzés következtében szemölcsök alakulhatnak ki, melyek nemcsak a bőrön, hanem a légutakban is megjelenhetnek. Viszonylag ritka, de igen súlyos betegség az ennek következtében fellépő visszatérő gége papillomatózis. Ez egy szövettanilag jóindulatú, jellemzően HPV 6, 11 okozta daganat a gégében, amely mindenfajta kezeléssel dacolva többször kiújulhat, és a légutakat elzárhatja.

Az időben beadott, HPV elleni védőoltással ezek a problémák jelentős mértékben megelőzhetőek. Centrumunkban lehetőség van mind a négykomponensű, mind a legújabb kilenckomponensű HPV elleni védőoltás beadatására is. Ezekről bővebben főmenü pontunkban olvashat!

Egyeztessen időpontot most szűrővizsgálatunkra, a terhesség alatti HPV fertőzés megelőzése végett!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:29 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 05. 15:34)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka