Blog: Veszélyes tanácsokat adhatnak a közösségi oldalak sztárjai!

Egy friss kutatás azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy a közösségi oldalak felhasználóinak fele az életmódbeli, egészséggel, sporttal és táplálkozással kapcsolatos tanácsokat elfogadja a népszerű sztároktól és influenszerektől – hiába hívják fel figyelmüket ezek veszélyességére az orvosok.

Az amerikaiak közel fele komolyan veszi azokat az egészségügyi tanácsokat, melyeket a közösségi oldalakon lát, nem törődve azzal, hogy a forrás mennyire hiteles, vagy, hogy az az idegen, aki megosztotta, szakértője-e az adott területnek vagy sem. Egy átlagos internethasználó 2,5 órát tölt egy nap a közösségi médiában, és bizony egyre több influenszerbe fut bele ez idő alatt, aki tanácsokat osztogat a követőknek.

A válaszadók nagy része kipróbált már csak amiatt egy korábban számára ismeretlen gyógymódot, edzéstervet vagy étrendet, mert látta a Facebookon vagy más hasonló oldalon valaki másnál. Világszerte óriási tábora van a közösségi oldalaknak, ami többek közt ingyenesen szolgáltat az egészséggel kapcsolatos információkat is, de mivel ezek többsége azonosíthatatlan forrásból származik, érdemes kellő óvatossággal kezelni és alkalmazni őket.

Ha azt látjuk, hogy egy sztárt 100 ezrek követnek, a tanácsait sokan megfogadják, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy érdemes követni a javaslatait – ez azonban veszélyes is lehet! Attól még, hogy egy influenszernek sok rajongója van, még nem jelenti azt, hogy az adott területnek szakértője. Például csak azért, mert sikeresen lefogyott egy speciális diétával, még nem szabadna másokat is arra buzdítania, hogy mindenféle vizsgálat és orvosi kontroll nélkül ugyanazt az utat kövessék.

A felmérés szerint a legtöbben valamilyen természetes gyógymódot próbáltak ki a közösségi média hatására: sok rákbeteg a kemoterápia helyett a kenderolajat választotta, vagy kamillával próbálták enyhíteni a szorongásukat. A válaszadók 18%-a váltott életmódot egy influenszer tanácsai szerint, további 18% pedig az étrendjét, étkezési szokásait váltotta le a látottak alapján. A sztároknál divatos ketogén diéta vagy a vegán életmód 36%-nak lett szimpatikus csak azért, mert LeBron James vagy Kim Kardashian posztolgatott róla.

A kérdőívet kitöltők nyitottak lennének arra, hogy az orvosok az online térben is elérhetőek legyenek, akár videóhívásokon keresztül is szívesen fordulnának hozzájuk segítségért. Az eredmények szerint érdemes lenne az orvosoknak hangsúlyosabban megjelenni a közösségi oldalakon, be kellene jutniuk a népszerű influenszerek közé, hogy náluk hiteles, ellenőrzött információkhoz juthassanak az internetezők.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.dailymail.co.uk/health/article-7563101/Nearly-half-Americans-health-fitness-advice-social-media-influencers-study-finds.html?ito=social-twitter_mailonline
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 11. 27. 09:24 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 27. 17:46)