Blog: Megjelenhetnek a veszélyes baktériumok a lakásainkban

Nem kell tőlük félni, de bizony nem árt tudni: az otthonaink tele vannak baktériumokkal, melyek egy része egyre ellenállóbb lehet a gyógyszerekkel szemben.

A baktériumok valójában mindenhol jelen vannak: az edzőteremben, a munkahelyünkön és az otthonunkban is – ezek egy részét az ablakon át, vagy a ruhánkon és a bőrünkön visszük be a zárt terekbe. Mint tudjuk, a kórokozókkal szemben az antibiotikumok bizonyítottan hatékonyak, de egyre több mikroorganizmus válik ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben. A világ egyik legfenyegetőbb egészségügyi veszélye, és egyben a legnagyobb kihívása a gyógyszereknek ellenálló baktériumok terjedése. 

Egy új tanulmányból most kiderült, hogy a kívülről érkező baktériumok képesek antibiotikum-rezisztens géneket átadni a benti (pl. az otthoni, edzőtermi és az irodai) mikroorganizmusoknak. Ezeknek elsősorban nem a magas száma jelent kockázatot, hanem az, hogy nagyon sok időt töltünk velük együtt a zárt térben, ez pedig jelentősen megnöveli a megbetegedés kockázatát.

A kísérlet során a szakértők 40 különböző helyről szedtek össze mintákat a jógastúdióktól a fitnesztermekig, és összesen 180 ellenálló gént mutattak ki, melyek közül 50-et adhatnak át a mikroorganizmusok. Mint a tanulmányban írják: a géncsere nagy valószínűséggel a veszélytelen baktériumoknál zajlik le, de idővel kialakulhatnak olyan kórokozók is, amelyek már komoly fenyegetést jelentenek az emberi szervezetre. A szakértők szerint a legnagyobb baj akkor van, ha egy külső kórokozó olyan géneket ad át az otthoni, házi porban szálló mikroorganizmusoknak, melyek akár gyógyíthatatlan megbetegedést is elő tudnak idézni.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.livescience.com/dust-carries-antibiotic-resistant-bacteria.html

 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 03. 31. 16:22 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 31. 16:27)