Blog: Vérjbaj a terhesség alatt

A szifilisz kezelésében nagy áttörést jelentett a penicillin felfedezése, ennek ellenére még ma is számolnunk kell a betegség jelenlétével. Szerencsére a korszerű terápiának és a szűrővizsgálatoknak köszönhetően általában már korai szakaszban megkezdődik a kezelés.

A szilifisz okai terhesség alatt

Ha a terhes nő korai, fertőző szifiliszben szenved, a magzat megfertőződésének esélye igen magas. A magzat a méhlepényen keresztül fertőződik meg, melyen a szifilisz kórokozója áthatol. A fertőzés következménye lehet vetélés, halvaszülés, korai vagy késői veleszületett szifilisz.

A korai veleszületett szifiliszben szenvedő újszülöttben súlyos tünetek - kiütések, száj és orrnyálkahártya gyulladás, tüdőgyulladás, máj-lép megnagyobbodás, májgyulladás, csont-, és izületi gyulladás, idegrendszeri eltérések - alakulhatnak ki. A tünetek a születés után azonnal, vagy a 2.életév végéig jelentkezhetnek. A késői veleszületett szifiliszt 2 éves kor után kerül felfedezésre, süketség, vakság, csont- és fogelváltozások észlelhetőek.

A terhesgondozás során legtöbbször már az első vizsgálatkor megtörténik a szifilisz szűrővizsgálat, amely vérből végzett ellenanyag vizsgálatot jelent. Az ellenanyagot kimutató szűrővizsgálat terhesekben néhány esetben álpozitív eredményt is adhat.Ilyenkor minden esetben nemigyógyásznak kell a részletes kórtörténet, a fizikális vizsgálat és speciális laboratóriumi tesztek segítségével tisztázni, hogy valóban szifiliszes fertőzésről van-e szó.
STD szűrési csomagjainkban többek közt ezt a nemi úton terjedő fertőzést is kivizsgáltathatja.

Egyeztessen időpontot telefonon vagy online felületünkön!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:32 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:15)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka