Blog: Véget lehet vetni a fájdalmas együttléteknek

A nők többsége ugyan még mindig nem mer beszélni róla, mégis, a probléma gyakorisága miatt fontos tudni néhány dolgot a szexuális együttlét közben fellépő fájdalmakról, kellemetlen érzésekről. Orvossal egyeztetni ezekről már csak azért is érdemes, mert a leggyakrabban előforduló kiváltó okok kezelhetőek – és a szexuális élet javulása mellett a későbbi problémák elkerülése végett is fontos nyomon követni őket.
 

A fájdalmas közösülés leggyakoribb kiváltó okai

A kiváltó okok közül a policisztás petefészek betegség (PCOS), valamint az endometriózis érdemel kiemelt figyelmet. Előbbi esetében a petefészekben nagyjából egy centiméteres ciszták jelennek meg, amelyek behatolás közben szúró fájdalmat váltanak ki. Ezen túlmenően azonban rengeteg egyéb tünete is van, lévén egy anyagcsere betegségről van szó. Cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal járhat együtt, túlsúlyhoz, és sajnos akár meddőséghez, vagy sorozatos vetéléshez is vezethet. Ciszták a petefészekben a betegségtől függetlenül is kialakulhatnak – ezek többnyire spontán el is tűnnek, vagy műtéti úton is eltávolíthatóak.

Az endometriózis szintén összetett nőgyógyászati betegség. A méhnyálkahártya sejtjei rendellenes helyen, a hasüregben is megjelennek, gyulladást, összenövéseket, letapadásokat, ezzel együtt krónikus fájdalmakat kiváltva. A megszokottnál fájdalmasabb menstruáció mellett a közösülés közben érezhető alhasi fájdalom is utalhat a betegségre, melynek hosszabb távú következménye szintén a meddőség lehet. A betegség gyógyszeres és műtéti úton is kezelhető, de a teljes gyógyulás esélye alacsony.
 

Egyéb kiváltó okok

A fájdalmas közösülés hátterében állhat még a hüvelyi szárazság, amely felléphet gyógyszerek mellékhatásaként, a menopauza kapcsán, vagy akár lelki okokból is, amikor a tudatalatti tiltakozik egy esetleges rossz párkapcsolat ellen. Amennyiben az okokat nem lehet teljes mértékben megszűntetni, az együttlétek során használt síkosító segítséget jelent.

Hüvelygyulladás is állhat a fájdalmas együttlét hátterében, mely általában más tünetekkel is együtt jár. Leginkább jellemző a megváltozott állagú, szagú, vagy mennyiségű hüvelyváladék, de kísérheti fájdalom, viszketés és bőrpír is. A hüvelyi fertőzés okát csak a tünetek alapján nem lehet eldönteni, ezért a célzott és hatékony kezelés érdekében célszerű orvoshoz fordulni.

Húgyúti fertőzés is felmerülhet, ha az együttlét után általános fájdalom, gyakori, fájdalmas, esetleg véres vizelés tapasztalható. A vizeletvizsgálattal kimutatott kórokozót a megfelelő gyógyszerrel kell kezelni. Többször ismétlődő hólyaghurut esetén, az életmódbeli változtatások mellett, hatékony lehet a tőzegáfonya-kapszula fogyasztása, a kiújulás megelőzésében.

A lényeges és fontos tehát mindig az, hogy a felmerülő problémát nem szabad elhallgatni, mert az orvosi segítség megoldhatja a kellemetlenségeket, és hosszabb távú kockázatoktól is megmenthet.

Ha Ön is szenved a fent leírt problémáktól, egyeztessen időpontot kivizsgálásra nőgyógyász szakorvosainkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:53 (Utolsó frissítés: 2024. 02. 28. 10:36)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia