Végbélbetegségek

Mire gondoljunk végbél probléma esetén? Mik a leggyakoribb végbélbetegségek?

  • A leggyakoribb az aranyér, az aranyeresség.
  • Ezt követi gyakoriságban a végbél gyulladása és berepedése, ezek önállóan, egymással és aranyérrel kombinálódva is előfordulhatnak.
  • A végbélnyílás mellett, az itt található kis mirigyekből, lázzal és erős fájdalommal járó tályog fejlődhet ki, melynek mielőbbi sebészeti felnyitása szükséges. A tályog után, néha attól függetlenül, végbélsipoly alakulhat ki. A végbélnyílástól a keresztcsont irányába húzódó vájolatban kialakuló gyulladás illetve tályog neve pilonidalis cysta, vagy sakralis dermoid.
  • A végbélben jó- és rosszindulatú polipok is kialakulhatnak, a legrettegettebb betegség természetesen a rák. Ez utóbbi műtéti eltávolítást, előrehaladott esetben hasi bélkivezetést igényel. Fontos ezért mindannyiunknak odafigyelni az enyhe anális tünetekre, véres székletre, székletproblémákra (székelési szokások megváltozására) és időben proktológushoz fordulni, mert a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábban kerül a betegség felfedezésre (rákszűrés).
  • Persze azért pánikba se essünk! Tudni kell, hogy kisebb-nagyobb vérzéssel, gyulladással, fájdalommal járó epizódja szinte minden embernek előfordul élete során. Az a fontos, hogy ha bármi kétségünk felmerül, azonnal forduljunk proktológus szakemberhez, aki tisztázza a helyzetet, és korrekt kezeléssel elejét veszi a további tüneteknek. Ne kezdjünk öngyógyításba, mert a nem megfelelő kezelés akár káros is lehet és csak az időt húzza! Inkább egy vizsgálat, mint egy bélkivezetés! Egyeztessen időpontot szakorvosunkhoz!


       

Várja önt:
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor