Blog: Váratlan helyen bukkant fel a herpeszvírus

Egy új tanulmány szerint a Space Shuttle programban résztvevő és a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok felénél aktiválódott a szervezetükben lévő herpeszvírus – ez a jelenség komoly problémát okozhat a hosszabb űrutazások során.

A mért eredmények alapján az asztronauták vizeletében és nyálában magasabb arányban volt jelen a herpeszvírus az űrben, mint amikor a Földön tartózkodtak. A beszámolók szerint a kórokozó csak ritkán váltott ki rosszullétet: a megvizsgált 89 űrhajósból csupán hatnál jelentkeztek tünetek.

A tanulmányban leírtak szerint a vírus annál aktívabb volt, minél több időt töltöttek az asztronauták az űrben. Ez a jelenség azért olyan aggasztó, mert a kutatók attól tartanak, hogy egy hosszabb űrutazás esetén a probléma még súlyosabb lehet, például egy Mars-misszió során már jelentős egészségügyi kockázattal kell számolni.


Mi állhat a háttérben?

A Johnson Űrközpont munkatársa, Satish Mehta szerint az űrben bizonyos stresszhormonok szintje megnő, ami gyengítheti az immunrendszert. Ennek megfelelően a szakértők arra jutottak, hogy az űrben tartózkodó személyek immunsejtjeinek hatékonysága csökkent, és ez gyakran még 60 nappal a Földre való visszatérés után is kimutatható volt.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.livescience.com/65021-spaceflight-herpes-viruses-reactivation.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20190319-ls

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 07. 31. 13:55 (Utolsó frissítés: 2019. 07. 31. 14:09)