Blog: Változókor - ne hagyjuk figyelmen kívül!

A változó kor a nők életének egyik elkerülhetetlen szakasza, mely alapesetben ötvenéves kor környékén kezdődik meg. Ilyenkor a petefészek hormontermelése, a fogamzóképesség csökken, a menstruáció elmarad és sok esetben kellemetlen tünetek lépnek fel. Ezeket a mindennapi életet érintő kellemetlenségeket azonban felelőtlenség lenne kizárólag a menopauza számlájára írni!

A klimax természetes folyamat, melynek legfontosabb ismérve, hogy a hormontermelés a petefészekben megszűnik, a menstruáció pedig fokozatosan elmarad . Ha az utolsó vérzés utáni fél vagy egy évben nem következik újabb, akkor már klimaxról beszélhetünk. Nem törvényszerű azonban, hogy mindez ötvenéves korban következzen be – a folyamat akár el is tolódhat, illetve az sem biztos, hogy minden nőre ugyanolyan hatást fog gyakorolni a hormonháztartás megváltozása. Sokak tapasztalnak jellegzetes tüneteket, például a gyakran emlegetett hőhullámokat, fokozott izzadást, kipirulást, esetleg hízást. A szexuális életet befolyásolhatja a hüvelyszárazság, a libidócsökkenés, az életvitelt pedig a depresszió, levertség, koncentrációs és alvászavarok, az ingerlékenység, vagy a gyakori fejfájás.

A jelenség azonban nem kötődik szigorúban az ötvenedik életévhez – ahogyan későbbre is eltolódhat, úgy sajnos jóval korábban is bekövetkezhet, ezt nevezik korai menopauzának. A tünetek akár negyvenéves kor alatt is jelentkezhetnek , és számos problémát eredményezhetnek: a gyermekre vágyó nők esetében komoly megrázkódtatás lehet a váratlanul érkező változás, ami jelentősen csökkenti a természetes teherbeesés esélyét.

A menopauza korai bekövetkezése azonban nem csak emiatt jelenthet veszélyt. A leálló petefészkekben az ösztrogén termelése is véget ér, így megnő a csontritkulás, a petefészek-, illetve a vastagbélrák kialakulásának esélye, de a fogak egészségére is rossz hatással lehet. Orvoshoz fordulni már csak azért is fontos lenne ebben az esetben, mert a klimax tüneteit kiválthatják hétköznapi külső tényezők, például a minket érő stressz is, a komolyabb problémák, mint a vérzés rendszertelenné válása, vagy a menzesz állagának változása pedig komolyabb, de a menopauzától távolabb eső betegségek velejárója is lehet – ennek tisztázására csakis a gondos orvosi egyeztetéssel lesz lehetőségünk.

A korai és a természetes időszakban fellépő menopauza nem visszafordítható, de tünetei kezelhetőek, a női életminőség jelentősen javítható orvosi segítséggel, illetve a gyermekvállalásra is rengeteg módszer mutatkozik már az orvostudományban.
Mindenképpen érdemes tehát nőgyógyász szakorvost felkeresni, ha valaki észlelné magán a változás jeleit!

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:48 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:19)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia