Az ultrahangos vizsgálatokról

 Az vizsgálatok elve

Az vizsgálat magas frekvenciájú (nagyon rövid hullámhosszú), emberi füllel nem hallható hanghullámok segítségével történik. A berendezés a szervezetbe bejuttatott hullámok visszaverődéséből számítógép segítségével alkot képet. Az egyes szervek és részeik, valamint a különböző elváltozások más-más mértékben verik vissza vagy nyelik el a hanghullámokat és a visszavert hullámok így különböző fényességgel jelennek meg a képernyőn.

A vizsgálatok során használt hanghullám a szervezetre nincs káros hatással, kisgyermekek és várandós nők esetében is veszély nélkül alkalmazható, a szükséges mértékben kockázat nélkül ismételhető. A különböző célú vizsgálatok (has, erek, lágyrészek, nőgyógyászati hüvelyi vizsgálat stb.) számára különböző alakú és hullámhosszú vizsgálófejeket használunk.


Mire alkalmas a vizsgálat és mire nem?

Az ultrahang alkalmas a hasi-kismedencei szervek, lágyrészek (pajzsmirigy, nyirokcsomók, emlő, herék stb.), végtagi és nyaki erek, izmok és ízületek vizsgálatára. Az ultrahang a meszes, csontos képletekről, valamint a levegővel telt részekről gyakorlatilag teljesen visszaverődik, ezért nem alkalmas a csontok vagy a tüdő szerkezetének vizsgálatára és levegővel telt gyomor vagy belek mögötti szervekről, elváltozásokról sem lehet véleményt mondani.


Milyen elváltozások vizsgálhatók?

A teljesség igénye nélkül:

A hasban: a máj, lép, vesék, hasnyálmirigy nagysága és szerkezeti elváltozásai, epekövesség, epecsatorna-tágulat, vesekövesség, húgyvezeték elzáródás, hasi folyadékgyülemek, megnagyobbodott nyirokcsomók, bélfalmegvastagodás, sérvek egyes formái.

A kismedencében: a húgyhólyag falvastagága és egyes belső elváltozásai, a prosztata nagysága, illetve a méh és a petefészkek nagysága, szerkezete, vizelés utáni maradék mérése.
(A női belső nemi szervek hüvelyi , a prosztata a végbélen keresztüli vizsgálat révén pontosabban vizsgálhatók)

A nyakon: a pajzsmirigy nagysága, szerkezete, göbös vagy diffúz elváltozásai, a nyálmirigyek, nyaki ciszták, nyirokcsomók, egyéb tapintható elváltozások nagysága és szerkezete.

Lágyrészek: bőr alatti képletek, izomsérülések, vérömlenyek.

Herezacskó: a herék és a mellékherék nagysága, szerkezete, kóros képleteik, folyadékgyülemek, visszértágulat és ezekben kóros áramlási jelek (reflux).

Hímvessző: tapintható eltérések, hegesedések; merevedési zavar esetén a hímvesszőbe adott injekcióval áramlási vizsgálat.

Erek (színes Doppler/duplex vizsgálatok): nyaki verőerek (carotisok és gerinc-artériák, kulcscsont alatti artériák) érelmeszesedése, szűkületei, kóros áramlási jelei; alsó és felső végtagok visszereinek (vénáinak) keringése, trombózisa, trombózis utáni állapotai, billentyű elégtelensége.
A végtagokon artériás vizsgálatok is végezhetők érszűkület, érelzáródás gyanúja esetén, de a vizsgálat a verőerek áramlási viszonyainak teljes állapotfelmérésére nem alkalmas.

A terhesség: a fejlődő magzat vizsgálata az ultrahang talán leginkább közismert alkalmazása.

A szív vizsgálatát kardiológusok végzik.

Emlő- és ízületi vizsgálatokat valamint csecsemők, kisgyermekek vizsgálatát jelenleg a Belvárosi Orvosi Centrumban nem végzünk, ezeket itt nem részletezzük.


Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat előtti előkészítésre csak a hasi – kismedencei ultrahang esetén van szükség, melyről a Hasi- és kismedencei vizsgálatról szóló cikkünkben olvashat. 

A vizsgálathoz az érintett testrészt le kell vetkőztetni. Nyaki vizsgálat során a nyakláncot le kell venni. A vizsgálatok többségében fekvő helyzetben történnek, egyes vizsgálatok történhetnek ülő helyzetben is. Hasi vizsgálat közben a levegőt felkérésre vissza kell kicsit tartani és a vizsgálat igénye szerint jobbra- balra el kell fordulni.
Az alsó végtag vizsgálata során szükség lehet hasra fordulásra is.
A bőrre (általában színtelen) zselét kennek, ami segíti az bejutását a testbe, kiküszöböli a vizsgálófej és a bőr közötti levegőréteget. A zselé bőrbarát, nem irritáló anyag, és a vizsgálat végén papírvattával, papírtörlővel könnyen letörölhető. Ha mégis ruhára jutott volna, abból könnyen kimosható.


Fájdalmas vagy kellemetlen-e a vizsgálat?

A vizsgálatok fájdalmat nem okoznak, esetleg a könnyebb vizsgálat érdekében, főleg hasi vizsgálat során enyhe-mérsékelt nyomást alkalmazunk, ami bizonyos kóros állapotokban átmeneti kellemetlenséget okozhat.


Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy vizsgálat időtartama kb. 15 perc, egyes bonyolultabb keringési vizsgálatok ennél hosszabbak lehetnek. A vizsgálat után a leletet a beteg hamarosan kézhez kaphatja.


Biztos diagnózist ad-e az vizsgálat?

Egyetlen képalkotó vizsgálatról sem állítható, hogy száz százalékos eredményt adna.
A diagnosztikai pontosság a különböző szervek, elváltozások szerint változó lehet.
Bizonyos esetekben a talált eltérés pontosítására lehet szükség további vizsgálatokkal (CT, MR, izotóp vizsgálat stb., egyes esetekben citológiai/szövettani vizsgálat).

Kérjük minden esetben hozza magával az alábbi vizsgálatok leletét, esetleg képi dokumentációját a minél pontosabb diagnózis érdekében:

- megelőző vizsgálat
- CT, MR illetve röntgen vizsgálatok

Egyeztessen időpontot ultrahangos vizsgálatra!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 15:01 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:37)

Várja önt:
Dr. Laki András
Dr. Laki András