Blog: Ígéretesek a védőoltás tesztjei

Biztonságosnak bizonyult az eddigi teszteken a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés okozója, a chlamydia elleni védőoltás. A kutatás vezetője szerint, ha a további teszteken bebizonyosodik, hogy az oltás védelmet nyújt, öt éven belül elérhető lesz a vakcina.

A chlamydia baktériumok védekezés nélküli nemi érintkezéssel terjednek. Ez a fertőzés napjaink leggyakoribb és leggyorsabban terjedő, szexuális úton elkapható betegsége. A méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását is előidézheti és akár meddőséghez is vezethet. A fertőzöttnek gyakran nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetei, ezért hívják a kórt „csendes betegség”-nek.

 A nők háromnegyede, míg a férfiak fele tünetmentes, ezért tudtán kívül is fertőzi szexuális partnerét.  A megfertőződés és a tünetek megjelenése között akár hetek, sőt, hónapok is eltelhetnek. A megbetegedések többsége a 15 és 25 év közti fiatalokat érinti, emiatt fontos lenne tudni ennek a korosztálynak a fertőzésről.


Szükség van védőoltásra

Védőoltásra azért van szükség, mert ugyan a betegség kezelhető, újra el lehet kapni. A vakcina a szakértők reményei szerint hosszú távú védettséget fog nyújtani. A tesztek során az Imperial College London kutatói a védőoltás két változatát, valamint egy hatóanyag nélküli placebó-injekciót vizsgáltak 35 nő részvételével. Mindkét változat biztonságosnak bizonyult, az egyik azonban ígéretesebb volt, a kutatók az utóbbit akarják a vizsgálatok következő szakaszában tovább tesztelni.

"Az eredmények bíztatóak, mivel azt mutatták, a vakcina biztonságos és azt az immunválaszt váltja ki, ami megvédhet a chlamydia ellen.  A következő tesztekkel azt kell bizonyítani, hogy valóban védelmet nyújt-e vagy sem. Reméljük, jövőre vagy két év múlva kezdődhet a következő vizsgálatsorozat, és ha jól megy, nagyjából öt év múlva lehet vakcinánk" - magyarázta Robin Shattock, a kutatás vezetője.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: MTI

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 09. 05. 12:13 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:11)