Blog: Havonta csak egyszer kell bevenni az új fogamzásgátló tablettát

Kifejlesztették a legújabb fogamzásgátló tablettát, melyet havonta egyetlen alkalommal kell bevenni a nőknek, és így is kifejti fogamzásgátló hatását.

A tabletta a lenyelést követően hetekig a gyomorban marad, és lassan, folyamatosan szabadítja fel a hormonokat, melyek megelőzhetik a terhességet. A kutatócsoport kifejezetten úgy állította elő a gyógyszert, hogy az hosszan ellen tudjon állni a gyomorsavnak, így megfelelően ki tudja fejteni a hatását. Egyelőre csak sertéseken tesztelték az új módszert, de az eredmények tükrében nagyon remélik, hogy a következő években az emberek is kipróbálhatják.
 
A tablettát készítő csoport szerint a havonta szedhető fogamzásgátló leginkább azoknak a nőknek jelent majd jó választást, akik tablettát választanának fogamzásgátlóként, de vagy nem tudják a napi adagot rendszeresen, ugyanabban az időpontban szedni, vagy esetleg tartanak attól, hogy elfelejtik, és akaratlanul teherbe esnek.
 
Hagyományos, napi rendszerességgel szedett tablettát nők milliói használnak hosszú ideje, világszerte. Ezeknek a készítményeknek a tájékoztatón szereplő szöveg szerint 99%-os a hatékonyságuk, ami azt jelenti, hogy 100 esetből egyszer kialakulhat nem várt terhesség. A gyakorlat ezzel ellentétben azt mutatja, hogy sokan rosszul szedik a fogamzásgátló tablettát; véletlenül kihagynak egyet-egyet; össze-vissza, nem ugyanabban az időpontban veszik be; vagy megfeledkeznek arról, hogy valami oknál fogva esetleg kiürülhetett a szervezetükből – például egy betegség miatti hányás, hasmenés során. Az ilyen esetek miatt a hagyományos tabletták hatékonysága inkább 91% körül mozog.
 
A kutatók szerint a havonta szedhető tabletta még nagyobb kontrollt ad majd a nők kezébe, és piacra kerülésével tovább csökken a nemkívánatos terhességek száma.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára elérhető legyen!
 
Forrás: https://www.bbc.com/news/health-50644485
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 01. 15. 09:51 (Utolsó frissítés: 2020. 01. 20. 09:56)