Trópusi betegségek

Évente több ezren utaznak Magyarországról a kedvelt egzotikus, trópusi nyaralóhelyekre (pl.: Egyiptom, Mauritius, Thaiföld, Malajzia, Brazília, Mexikó), ahol azonban nem csak a pálmafás tengerpartok, napsütés és homokos strandok várják a turistákat, hanem bizonyos trópusi fertőző betegségek is.
A legtöbb egzotikus úti cél a fejlődő országokban található, ahol az európaitól eltérőek a higiénés viszonyok, mely számos fertőzés számára kitűnő táptalajt biztosít. Emellett külön figyelmet kell szentelnünk a trópusi rovarok csípése által terjesztett betegségeknek is.


A turistákra leselkedő veszélyek miatt a trópusi övezetbe való utazás előtt ajánlott felkeresni egy oltóközpontot, ahol még az utazás előtt megkaphatjuk a szükséges tájékoztatást és védőoltásokat a későbbi kellemetlen, vagy akár súlyos, életveszélyt is okozó fertőzések ellen.


Hol honosak a trópusi betegségek?

Ahogy a nevében is benne van, a trópusi, szubtrópusi területeken találkozhatunk a fertőzéseket terjesztő rovarokkal. Az afrikai országok jutnak elsőként eszünkbe, amikor trópusi betegségekről beszélünk, de Közép- és Dél-Amerikai utazásainkon, vagy Ázsiában ugyanúgy találkozhatunk a betegségeket terjesztő szúnyogokkal, legyekkel például.

Sajnos az éghajlat felmelegedése következtében egyes fertőzéseket terjesztő szúnyogok észak felé húzódnak, így már Európában is találkozhatunk ezekkel a rovarfajokkal. Görögországban már a 2018-as év folyamán felütötte fejét a nyugat-nílusi láz, melynek vírusát a már korábban említett szúnyogok hordozzák. A betegséget komolyan kell venni, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a görögöknél megfertőződöttek 15%-a bele is halt a fertőzésbe.
Azonban nem nyugodhatunk meg akkor sem, ha nem ide terveztük nyaralásunkat, Cipruson, Olaszországban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában is fokozott figyelmet kell fordítani a szúnyogok elleni védekezésre.
Újabban pedig már Magyarországon is megjelent a Zika-vírust is terjesztő ázsiai tigrisszúnyog. Ez a szúnyogfajta minimum 22 fajta fertőzést terjeszthet, többek közt a már említette Zika-vírust, nyugat-nílusi lázat, sárgalázat is. Egyelőre ugyan nem képeznek stabil populációt a hazánkba behurcolt tigrisszúnyogok, azonban aggodalomra ad okot megjelenésük, mert a felmelegedés folytatódásával egyre északabbra húzódhatnak a betegségeket terjesztő fajok.
A tigrisszúnyogok mellett már a lepkeszúnyogok által terjesztett fertőzésekkel (szívférgesség, leichmaniasis) is számolnunk kell az országban, melyek a kutyákra nézve halálos betegséget jelentenek, azonban az emberek számára sem veszélytelenek.  A fertőzést terjesztő rovarok pedig az éghajlatváltozással egyre északabbra jutnak a kontinensünkön.


Hogyan védekezhetünk a trópusi betegségek ellen?

Egzotikus helyekre való utazásaink előtt mindenképpen keressünk fel egy oltóközpontot, ahol a megfelelő tájékoztatás mellett a szükséges védőoltásokat is megkaphatjuk. Azonban vannak olyan trópusi betegségek is, melyek ellen nem létezik jelenleg védőoltás, így fokozott figyelmet kell fordítanunk a szakorvos által javasolt szúnyogriasztó készítmények rendszeres használatára.
De körültekintéssel válasszuk meg szálláshelyünket is, hiszen éjszakai pihenésünk során is veszélyt jelentenek a rovarcsípések.

Egyeztessen időpontot oltóközpontunkba egzotikus helyre tervezett utazása előtt, hogy nyaralása csak a szép emlékektől legyen emlékezetes!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 07. 17. 16:27 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:30)

Várja önt:
Dr. Szlávik János
Dr. Szlávik János