Blog: Traumatizált a szülés? Nem a te szégyened!

Legyünk őszinték, a szülés folyamata többnyire nem egy boldog lebegéssel járó folyamat, hanem kemény tortúra az anyáknak, gyakran éveken át szenvednek az utóhatásoktól. De nem kell ebbe belenyugodni!

Ne szépítsük a dolgot! A gyerekvárás megterheli a női szervezetet, még akkor is, ha maga a terhesség boldog és eseménytelen, problémamentes. A növekvő baba hónapokon át nyomja a szerveket, a medencefenék izmait, így azok megnyúlását, elvékonyodását, összességében meggyengülését okozza, ami stressz inkontinenciához vezet. A hüvelyi szülés hatalmas megterhelést jelent a hüvely falára és a kismedencei izmokra, sőt a hüvely és a gát is komoly sérülést szenvedhet közben. Persze a nőkre nehezedő médianyomás, a sztárok szülés utáni lapos hasa és kiegyensúlyozott, nyugodt babázásukról, valamint boldogságukról szóló beszámolóik, illetve maguk a szülés során felszabaduló hormonok azt mondatják az anyákkal, hogy ennyit megért a baba, pedig később sokan szenvednek a hosszan fennálló, esetleg maradandó problémáktól.


Szülés közben nagyon gyakran sérül az anya

Magyarországon évente átlagosan 95 ezer szülés történik, természetes úton vagy császármetszéssel. A hüvelyi szülésen átesett nők között azonban ijesztően magas azoknak az aránya, akik egészségügyi problémákra panaszkodnak az azt követő egy évben, a statisztikák szerint az 50-80%-ot is eléri az arányuk! Ezek a problémák sokrétűek, a szülést követő években 64% számára a szex volt fájdalmas, 60%-uk vizelettartási panaszokkal küzdött, megközelítően 77%-uknak pedig erős deréktáji és hátfájdalommal kellett együtt élnie. Nem ritka a szeméremcsont és az medencefenéki izmok sérülése sem, néha ezeket sokáig fel sem fedezik. Jó esetben egy év alatt regenerálódik az anyai szervezet, de van, hogy ezek a problémák nem szűnnek meg, 30-50%-ban később is megmaradnak, megkeserítve az anyák életét. Erről azonban sokan nem beszélnek, mert szégyenletes dolognak tartják ezeket a problémákat. A gond csak az, hogy ha nem kezelik a bajt, a párkapcsolat is megsínyli azt.


Sokat tehetünk otthon is magunkért

A szakemberek véleménye az, hogy e sérülések miatt a szakmai protokoll részévé kellene tenni a kismedencei rehabilitációt a szülés utáni első évben, hogy az anyai szervezet ismét megerősödjön és megfelelően működjön. Erről gondoskodik a szakember által vezetett biofeedback tréning és az otthoni tornagyakorlatok, amely segítségével megerősíthetők a törzs, a medencefenék elgyengült izmai és a hüvelyfal is. Ha pedig ez a módszer önmagában nem hozza meg a kellő eredményt, nem ördögtől való a modern orvostudomány vívmányainak felhasználása sem. Az intimlézer terápia például hatékonyan stimulálja a kismedencei szöveteket, helyreállítva azok keringését és feszességét. Segítségével a kezdeti fázisú stressz inkontinencia és a hüvelytágasság is kezelhető.
Azt pedig csak csendesen súgjuk meg, hogy a már emlegetett hírességek élete sem fenékig tejfel valószínűleg, csak ők éppen annyira kínosnak tartják a problémákról való beszédet, mint bárki más. Hiszen ugyanolyan emberek ők is. Ráadásul – mivel már a szülés után meg kell mutatniuk magukat – valószínűleg orvosok és rehabilitációs szakemberek hadát tudják munkára fogni jó külsejük érdekében.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 04. 03. 13:09 (Utolsó frissítés: 2018. 04. 03. 13:34)