Blog: 6+1 tipp, hogy kisbabád bőre gyönyörű legyen!

Sokan azt gondolják, hogy a babáknak szánt kozmetikumok csak a gyártók újabb próbálkozása arra, hogy „lehúzzák” az embereket. Pedig a babák bőre nagyban különbözik a felnőttekétől, szinte képtelen a védekezésre, így máshogy is kell ápolni. Mivel a picik hámrétege sokkal vékonyabb, faggyúmirigyeik működése pedig sokáig minimális, a bőrük fokozottan érzékeny és sérülékeny, könnyen kiszárad és túlérzékeny lehet bizonyos anyagokra.


Tipp 1#
Fürdetni kell! De hányszor?

A vélemények megoszlanak a babák fürdetésével kapcsolatban. Van, ahol az esti rituálé része minden egyes nap, máshol – például Nagy-Britanniában – úgy tartják, elég egy héten egyszer nagyobb fürdetést csapni, hiszen mitől lenne koszos a gyerek. Nos, ez teljesen igaz egy mozogni még nem képes baba bőre nem lesz piszkos, leszámítva kis kezeket, az evés és a bukás nyomait és a pelenka alatti részt. Mivel ezeket a tisztába rakás idején, naponta többször úgyis alaposan megtisztogatjuk, a „normál” fürdetés ne tartson tovább 5 percnél. A babakozmetikumok hatalmas kínálatában könnyen elveszhetünk, így az első időkben használjunk inkább gyógyszertári fürdetőkrémet, mely biztosan mentes minden illat- és allergén anyagtól. A pancsolás után törölgessük meg a babát, fokozott figyelmet fordítva a hajlatok megszárításáról, mert azokon a helyeken könnyen „kipállhat” a bőr, ami igencsak fájdalmas jelenség. Fürdetés után sokan használnak speciális olajat a babamasszázshoz, mely nemcsak a bőrt ápolja, de a baba közérzetét, fejlődését és a szülőhöz való kötődését is erősíti.
Persze, ahogy a gyerkőc elkezd kúszni-mászni, gyorsan „bekoszolódik”, így akkor kicsit át kell alakítani a fürdés rituáléját. Ilyenkor se essünk azonban túlzásba, a fürdésidőt maximalizáljuk 20 percben. Ha nagy a meleg, napközben többször lezuhanyozhatjuk a lurkót langyos vízzel. Tipegőknél is ajánlott a hipoallergén, szappanmentes babafürdetők használata, hogy bőrük ne száradjon ki.


Tipp 2#
Kenegessük vagy ne?
Ritka mázlista az a szülő, aki problémamentes bőrre rendelkező kisbabával büszkélkedhet. A kicsi bőre ugyanis könnyen kiszárad, még akkor is, ha nem ázik órákat a kádban. Ilyenkor hasznosak a babáknak készült testápolókrémek, -olajok vagy épp –tejek. A termékek használatát váltogathatjuk is, függően az időjárástól, hiszen télen a magasabb zsírtartalmú „nehezebb” kenőcsök is használhatóak az esti fürdés után, míg a nyári melegben inkább a könnyebben beszívódó kencék a praktikusabbak.


Tipp 3#
Hajmosás? Ne ess túlzásba!
Egy újszülöttnek vagy kisbabának semmi szüksége komolyabb hajmosási rituáléra, úgymint sampon, még egyszer sampon, balzsam, stb. Az első időkben a tiszta víz is tökéletesen elegendő, koszmó esetén egy kis higított fürdetőkrémmel megtámogatva,amit a fürdés előtt fél órával fel lehet már kenni a foltokra.. Ha már a gyerkőc tipegő vagy nagyobb, válasszunk hipoallergén „könnymentes” gyereksampont, hogy a hajmosás ne nyűg, hanem móka legyen.


Tipp 4#
Nézz a pelenka alá!
Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy egy gyermek mikor lesz szobatiszta,  és addig mennyi pelenkát fogyaszt el. Az azonban mindenki számára világos, hogy a pelus alatti bőrfelület komoly kihívásoknak van kitéve, hiszen nemcsak a levegőtől van elzárva, de a széjklet baktériumok által lebontott vizelet, valamint maga a széklet is  is irritálhatja a bőrt, függetlenül attól, hogy ma már egyre jobb a pelenkák nedvszívó képessége. Hogy ne alakuljanak ki bőrproblémák – mint például a jól ismert „pelenkakiütés” – védőkenőcs használata ajánlott a pelenkás időszakban. Manapság többféle termék kapható, érdemes nemcsak az ismerősök tanácsára hallgatni a választást illetően, inkább próbáljunk ki többfélét, hogy kiderüljön, kisbabánk bőrének melyik a legjobb. Ezek a krémek bőrnyugtató, fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaznak, és olyan bevonatot képeznek a babapopsin, amely megakadályozza az irritációt.
 
Tipp 5#
A bababőrnek is kell a fényvédelem
Ahogy a felnőttek védekeznek a túlzott napsugárzás ellen, úgy a bébik bőrének is szüksége van erre. Sőt, fokozottabban, hiszen még védtelenebb a bőrrákot okozó és DNS-t károsító UV sugárzással szemben. Kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú bőrdaganatok, a melanomák kialakulásáért 80%-ban a gyermekkori, ismételt napégések a felelősek! Ahogy a felnőttek számára, a csecsemőknek és a kisgyerekeknek is tilos a déli órákban (10.00-16.00 között) a tűző napon lenniük, a kisbabáknak egyébként is inkább az árnyék vagy a szűrt fény ajánlott. Fontos a megfelelő fényvédő termékek használata, melyek 1 éves kor alatt csak fizikai fényszűrőket tartalmaznak a bababőr védelmének érdekében. Ezek az anyagok fehér réteget képeznek a kicsi bőrén, így óvva a káros sugaraktól. Egy éves kor felettiek számára már kémiai fényvédőket is tartalmazó termékek készülnek, melyek minimum 30 SPF faktorú védelmet nyújtanak,de gyermekek számára az 50-es faktorú,legmagasabb védelemmel rendelkező termékeket javasolt alkalmazni.. Természetesen ezt nem elég csak reggel felkenni, rendszeres időközönként meg kell ismételni. Ha már rohangálós korú gyerkőccel strandolunk, ajánlott vízálló fényvédő krémet használni, amit 20 perc lubickolás után újra kell kenni. Az ilyetén fényvédelem mellett természetesen egy kis világos kalap és a napszemüveg – igen, babákra is! – nagyon fontos a kicsi egészsége védelmében.


Tipp 6#
Felejtsd el az antibakteriális szappant!

Ha egy gyerek bőre egészséges, az azt jelenti, hogy saját baktériumflórája megvédi azt. Az antibakteriális szappanok viszont minden baktériumot elpusztítanak, a károsakat és a hasznosakat is, így megszüntetik a bőr saját védekező képességét, ezáltal a nagy féltés miatt lesz fogékonyabb a fertőzésekre. Ördögi kör ez.

+1
Ne mosd le a magzatmázat!
Régebben az újszülötteket azonnal lemosták és megtörölgették születésük után, azonban ez a rutin mára megváltozott. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy az úgynevezett magzatmáznak nagyon fontos szerepe van a kisbaba bőrének egészséges fejlődésében, éppen ezért a születés után hagyják felszívódni azt, hogy segítse a bőr védelmét.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 08. 16. 15:53 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 11. 13:11)