Blog: 3 tény, amit biztosan nem tudtál eddig a HIV-ről!

Sokan úgy gondolják, hogy akkor biztosan megfertőződhetnek HIV vírussal, ha közvetlenül érintkeznek az azt hordozó ember testnedveivel. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb!

Régen sokáig élt az az elmélet, hogy ha egy HIV fertőzött sérült, vérző kézzel megfog egy kapaszkodót a buszon vagy a metrón, az is elkaphatja a betegséget, aki utána ugyanott kapaszkodik meg, és szintén van egy nyílt seb a kezén. Nos, ez csak részben igaz. Ha ugyanis a vírus kikerül az emberi testből, nem marad életben örökké, de tény, hogy bizonyos időn át fertőző maradhat. Összeszedtünk néhány fontos információt a HIV-ről, amit nem árt, ha tudsz.


1. Nem pusztul el egykönnyen a HIV

A vírusok és baktériumok nagy túlélők, akad olyan, amelyik túléli a legforróbb gejzír vizét, de olyan is van, amelyik hosszú időre képes „hibernálni” magát, míg megfelelő környezetbe nem kerül ahhoz, hogy elszaporodjon. A HIV vírus is jól tűri, ha valamilyen testfolyadékban kikerül az emberi testből, hiszen akár négy hétig is életben maradhat. Ez persze függ attól, hogy milyen környezetben tölti ezt az időt, hiszen a páratartalom, a közeg savassága, a napfény, a hőmérséklet illetve a testfolyadék mennyisége és milyensége egyaránt befolyásolja a túlélését. Szobahőmérsékleten tartott, szárított vérben a vírus szintje viszonylag stabil marad 5-6 napig, 4° C-on eltartható akár egy héten át. Sőt, a kutatók a laboratóriumi kísérletek során használt – HIV tartalmú vért – mínusz 70 ° C-on tárolják, a vírusaktivitás elvesztése nélkül.


2. Mi a helyzet a fecskendőkkel?

Sok intravénás droghasználó azért fertőződött meg a HIV vírussal, mert ugyanazt a tűt használták, mint beteg társaik. A helyzet az, hogy ehhez még az sem kell, hogy azonnal felhasználják a vérrel szennyezett fecskendőt, mivel abban – nagy mennyiségű vérrel való érintkezés esetén 4 héten át - még akkor is 10-11 napig életképes vírusok maradnak, ha abba csekély mennyiségű vér kerül és használat után alaposan ki is öblítik. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, a külvilágba került vírus annál tovább marad életben. 27-30 ° C esetében már csak hét napig marad aktív a kórokozó, míg elpusztítani 60 ° C feletti hőmérsékleten lehet.


3. A testnedvek sem egyformák

A HIV nagyon érzékeny a savas környezetre, a pH-szint változásaira. Az egészséges hüvelyflóra pH értéke 3,8-4,2 között van, és ez nem alkalmas a HIV hosszú távú túlélésére, így kisebb a valószínűsége annak, hogy elszaporodjanak az esetlegesen bekerült kórokozók. Ha azonban betegség vagy egyéb fertőzés miatt a hüvely savas közege megváltozik, a vírus is könnyebben életben marad és elsokasodik, így megbetegítheti a nőt is, valamint könnyebben megfertőzheti a partnerét is.
A spermában több vírus mutatható ki, de a kutatók nem vizsgálták még azt, hogy ebben a közegben a szabad levegőn meddig marad aktív. A vizeletből és a székletből azonban még soha nem mutattak ki fertőző HIV vírust a kutatók.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 04. 26. 11:38 (Utolsó frissítés: 2023. 04. 14. 15:47)