Blog: Te is tehetsz valamit!

Szerelmet adj, ne HPV-t! – legyen ez a mottónk március negyedik napján! Használd saját közösségi felületeidet arra, hogy mindenkit figyelmeztetni tudj a veszélyre!

Évente 1000-1200 új méhnyakrákos esetet regisztrálnak hazánkban és körülbelül 400-500 nő veszíti életét e daganatos megbetegedés miatt, mely leggyakrabban a 40 év körüliek közül szedi áldozatait. A méhnyakrák kialakulásáért hét HPV törzs a felelős, de ezeken kívül még több olyan altípus van, amely bőrelváltozásokat okozhat a megfertőződés után. Bár egy egészséges és erős immunrendszer idővel legyőzi a vírust, gyakran mégis megjelennek a tünetei, ezért nagyon fontos az évenkénti orvosi szűrővizsgálat nők és férfiak számára egyaránt. Egy ideje már kérhető a megfelelő oltás ellene, de nemcsak ezzel a módszerrel lehet védekezni, hanem úgy is, hogy megosztjuk egymással a vele kapcsolatos információkat. Minél több emberhez eljutnak a tudnivalók, annál kevesebb nő betegszik meg és hal bele a méhnyakrákba, és annál kevesebb szájüregi rákos megbetegedés alakul ki, amit – bár sokan nem tudják – szintén okozhat a HPV fertőzés.


Mit tehetsz?

Bár talán hirtelen semmi sem jut eszedbe – hiszen nem vagy orvos -, mégis egészen apró dolgokkal is sokat tehetsz azért, hogy a környezeted minél pontosabb tájékoztatást kapjon arról, hogy mi a HPV, hogyan terjed és milyen egészségügyi problémákat okozhat nemcsak a nőknél, hanem a fertőzést hordozó férfiaknál is! Március 4-ét a HPV-re való figyelem felkeltésének napjaként tartjuk számon, így – ha teheted – ezen a napon oszd meg az alábbi linkeket saját közösségi oldalaidon – Facebook és Twitter -, hogy ismerőseid és barátaid is megtudjanak mindent, amit te már tudsz a cikkekből és videókból, melyeken a nemi úton terjedő betegségek szakértői mondanak el mindent, amit a HPV-ről és az általa okozott rákos elváltozásokról tudni lehet és kell!

A megosztásoknál használd a #GiveLoveNotHPV hashtag-et, mely a HPV-re való figyelem felkeltésére szolgál.

Ha megteheted, nyomtasd ki ezt a plakátot is és akaszd ki a munkahelyeden, hogy a veled dolgozó nők is tudják, megoszthatjátok egymással félelmeiteket, és ha kell, támogatjátok egymást baj esetén.


A férfiak is érintettek!

A segítségeddel még több emberhez eljuthatnak a szükséges információk a HPV fertőzés elleni harc módjáról, az ellene való védekezés lehetőségeiről és arról, hogy milyen tünetei vannak a fertőzésnek, az általa okozott daganatos megbetegedéseknek. Fontos tudni, hogy a férfiakat is megbetegíti a vírus, de náluk a magas kockázatú törzsek nem okoznak olyan nagy bajt, mint a nőknél, viszont könnyedén továbbadhatják azokat, illetve a szemölcsök náluk is ugyanúgy megjelennek. Ráadásul a gumióvszer nem véd meg senkit a fertőzéstől, hiszen az a bőrfelületek érintkezésekor is megtörténhet. Éppen ezért lenne fontos, hogy ne csak a kislányokat, de a fiúkat is beoltsák a HPV ellen, így mikor szexuálisan érett korba lépnek, nem válnak – csúnya szóval élve - vírusgazdákká.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 03. 02. 15:14 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:08)