Blog: Ne várj nyárig a fényvédelemmel, a tavaszi fény alattomos

Sokan azt hiszik, hogy fényvédelemre csak nyáron van szükség. Ez azonban súlyos tévedés, a tavaszi napsütés épp olyan károkat okoz a bőrben, mint a kánikulai verőfény. Nemcsak az idő előtti ráncosodásáért felelős, hanem a bőr DNS-ének károsodásáért is. Igen, jól látod, tényleg olyan mélyre hatol a napsugárzás, hogy sejtszinten teszi tönkre a bőrödet! De lássuk a részleteket!
Imádod a finoman melengető, gyengéd tavaszi napsütést? És láttál már olyan fiatal lányokat, akik – miután a hirtelen jött melegben felelőtlenül egy szál spagetti pántos felsőre vetkőztek – rondán kivörösödött, leégett vállal közlekedtek? Bizony, ezt ugyanaz a napsugárzás okozta, ami téged is elkényeztetett.


UVA, UVB, SPF?

Bár nagyon sok gyártó ajánlja saját fényvédő márkáját, a legfontosabb az, hogy melyik UV-sugárzás ellen és milyen erősségű védelmet nyújt az adott termék. Ehhez azonban tudni kell, hogy a különböző fajta UV-sugarak milyen hatással vannak bőrünkre. A Földre érkező napsugarak 90%-a UVA-sugarakból áll, amelynek hatására  a bőrsejtek melanint termelnek, ezért lebarnulunk. Mivel még felhős időben is érezhető a hatása, így akkor is védekezni kell ellene, hiszen csökkenti bőrünk rugalmasságát és nedvességtartalmát, felgyorsítja az öregedés folyamatait és a ráncosodást. Az UVB-sugárzás jelei kevésbé feltűnőek az elején, de sokkal károsabb, mint az UVA. Ha túl nagy dózisban éri a bőrt, úgynevezett leégést okoz, ami hosszútávon rákkeltő hatású, de a DNS-ben is mutációt okozhat.


Milyen fényvédőt válasszak?

A fényvédő termékeken SPF (Sun Protection Factor) rövidítés azt mutatja, hogy milyen erős a termék UVB-szűrő képessége, vagyis, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Fontos azonban alaposan elolvasni a termékleírást, mivel nem mindegyik termék tartalmaz külön UVA elleni védelmet is. Ha ilyen funkcióval is rendelkezik, akkor azt alacsony, közepes, magas vagy ultra szinttel jelölik. Ahhoz, hogy ne kezdjen bőrünk idő előtt öregedni és korán ráncosodni, a magas UVA védelmet nyújtó fényvédő termékek az ideálisak, minimum 20-25-ös SPF fokozattal. A kozmetikusok, bőrgyógyászok és kozmetológusok azonban az arcbőr védelmének tekintetében inkább az 50-es faktorszámú termékeket ajánlják. Fontos a napfürdőzés után is ápolni a bőrt, a speciálisan napozás utáni termékek hidratálják a bőrt és óvják a további károsodástól.


Mentsd a bőröd, mielőtt baj történik!

Az utóbbi három évtized adatai szerint a bőrrákos megbetegedések száma tízévenként szinte megduplázódik. Ne tartozz te is közéjük! Mindig figyeld az UV-sugárzás erősségét! Az OMSZ  ajánlása szerint 0-2,9 fokozat esetén maximum 60 percet, 3-4,9 erősség között maximum 45 percet, 5-6,9 fokozatú UV-sugárzásnál csak 30 percet, míg az ennél magasabb sugárzási érték esetén legfeljebb 15 percet tartózkodj a napfényen, természetesen jó minőségű fényvédő szerek, megfelelő ruházat és napszemüveg használata mellett! Ne feledd, gyermekeknél ez az időkorlát jelentősen lecsökken, hiszen az ő bőrük sokkal gyengébb a felnőttekénél.

Arról pedig, hogy fagyira is maradjon elég aprópénzed a nyáron, a Belvárosi Orvosi Centrum gondoskodik. Nálunk ugyanis a magas minőségű La Roche-Posay fényvédő és napozás utáni krémek árából 1500 Ft kedvezményt kapsz egészen augusztus 31-ig!

Ha hasznosnak találta cikkünket, kérjük ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 03. 17. 13:31 (Utolsó frissítés: 2019. 03. 29. 14:09)