Blog: Cameron Diaz bőre sem volt mindig tökéletes? A pattanásokkal nem csak a hírességek tudják felvenni a harcot!

A következő hetekben 11 híres emberrel ismerkedünk meg, akiknek életét ugyanúgy megkeserítette az akne, mint a miénket, hétköznapi emberekét. Cikksorozatunkban felvesszük a harcot a pattanásokkal, eloszlatjuk a tévhiteket, és megismerjük a sztárvilág praktikáit. Tartsanak velünk!
 
Cameron Diaz nyíltan beszél az aknével szembeni küzdelméről: A színésznő állítása szerint a gyorskaja hormonális hullámot okozott tinédzser korában.
Új könyvének megjelenésével, melynek címe Testkönyv: Az éhezés törvénye, az Erő Tudománya, és egyéb módok, miként szeresd a Csodálatos Tested, Cameron Diaz titkai egymás után látnak napvilágot. A 41 éves színésznő Hollywood plakátjain az egészséges életmódot hirdeti, de elárulta, hogy tinédzserként sokat szenvedett a súlyos aknétől.

"Én voltam a soványság és az egészségtelenség posztergyereke, és ennek bizonyítékaként pattanásaim is voltak” - mesélte Diaz a Seventeen magazin februári számában. A színésznő beszámolt egészségtelen táplálkozási szokásairól, mint azok a tinikori péntek esték, amikor autójával gyorséttermi kitérőt tett, hogy dupla sajtburgert rendeljen sült krumplival, és hozzá hagymakarikákat. "Nem jöttem rá, hogy ez a sok sült, zsíros, mesterséges kaja az egekbe repíti a hormonokat, és ezzel a bőrömet is az őrületbe kergeti!"

A néphiedelemmel ellentétben a zsíros ételek és a csokoládé aligha okoznak aknés bőrt, állítja a Mayo Clinic. Akne akkor alakul ki, ha a szőrtüszők nyílásait elzárják az olaj váladékai, az elhalt bőrsejtek, vagy baktériumok. Aknék leggyakrabban az arcon, nyakon, mellkason, háton és a vállakon alakulnak ki, ahol a legtöbb olajmirigy található. Ezeken a területeken gyakran rakódik le olaj, amikor az elhalt bőrsejtek elzárják a mirigyeket, és bakteriális reakciót idéznek elő, ami aknés gyulladást okoz.

A Mayo Clinic elismeri, hogy bizonyos táplálkozási tényezők, mint a tejtermékek, a szénhidrátban gazdag ételek, vagy magas glikémiás indexű ételek fogyasztása előidézheti, vagy súlyosbíthatja az aknét. Ezek a feldolgozott ételek hamar cukorrá bomlanak, aminek szörnyű hatása van a bőrre. A bőrgyógyászok szerint nem a gyorskajákban lévő zsír, hanem a feldolgozott szénhidrát az, ami a pattanások elszaporodásához vezet.

Diaz, a korábbi gyorskaja-függő, aki rengeteg feldolgozott ételt fogyasztott, pironkodva vallott tinikori bűnös szenvedélyéről. “Ha az ember tényleg az lenne, amit megeszik, én egy babos burrito lettem volna extra sajttal, extra szósszal, hagyma nélkül!" A színésznő hamarosan felismerte, hogy az akne egyre jobban visszahúzódott, miután a feldolgozott sült kedvenceit természetesebb ételekre cserélte. Diaz észrevette, hogy sokkal több energiája lett, elkezdett szörfözni és snowboardozni is.

“Rájöttem, hogy a testünk egy csodálatos gépezet, ami úgy van megalkotva, hogy jó legyen hozzánk, ha mi is azok vagyunk hozzá." - magyarázta Diaz. A feldolgozott ételek és üdítők helyett a testét zöldségekkel és vízzel táplálva, korábban soha nem tapasztalt mértékű tartalék energiára tett szert. A színésznő sok avokádót és paradicsomot is fogyaszt, mert ezektől nagyszerűen érzi magát.

A magas A-vitamin és béta-karotin tartalmú ételek növelik a test ellenállását a baktériumokkal szemben, és javítják a bőr általános egészségét. A legmagasabb A-vitamin tartalmú ételek közé tartozik a máj és a tőkehal májolaj, de ez A-vitamin egyéb forrásokból is nyerhető, mint például a vese, tőkehalvaj és -krém, vagy a csirkéktől származó tojások sárgája.

Ugyan Diaz kitiltotta a gyorskajákat az étrendjéből, különleges alkalmakkor megenged magának néhány falat bűnös szenvedélyt. "Megeszem a disznó bőrét, valamint a disznó és a marha zsírját. Ezekkel jutalmazom magam." - nyilatkozta karácsonykor a Daily Mailnek.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 07. 25. 10:37 (Utolsó frissítés: 2018. 07. 25. 19:17)