Táplálékintoleranciák

A táplálékintoleranciák csak úgy, mint a táplálékallergiák - a dietetikusok fontos szakterületei közé tartozik, hiszen ilyen esetekben is a táplálkozáson át vezet az út a tünetmentesség eléréséhez. A szakszerűen összeállított étrend fontos, hiszen így a hiánybetegségektől sem kell tartanunk.

Táplálékintolerancia

Specifikus és reprodukálható tünetegyüttest okoz, ám hátterében nem áll immunreakció, mint a táplálékallergiáknál. A táplálékintoleranciában szenvedők száma az utóbbi években növekedésnek indult.
Leggyakoribb fajtája hazánkban a laktózintolerancia, melynek során a tejcukrot bontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiánya áll fenn. Jellemző tünete a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés. Az intolerancia mértékében nagy egyéni eltérések vannak, így kezelése és diétája is nagyban függ az egyéntől.
Másik jellemző előfordulása a lisztérzékenység, melyre a vékonybél-nyálkahártya károsodása, és felszívódási zavar jellemző. „Klasszikus" tünetei a hasmenés, fokozott gázképződés, étvágytalanság. A felszívódási zavarból eredően azonban számos kísérő tünete van: vérszegénység, vérzékenység, izomgörcsök, alacsony vérnyomás, csökkent immunaktivitás.
A tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek, ám nem mutatnak mindig egyértelmű képet. Ezért is nagyon fontos a pontos diagnosztizálás, melyet követően kidolgozhatjuk a páciens diétás tervét. A lisztérzékenység terápiája kizárólag a táplálkozás útján valósítható meg. Kezelés hiányában gyakoribbak a vékonybél rosszindulatú elváltozásai, daganatképződés és a csontritkulás is.


Ha Ön is táplálékintoleranciával küzd az életmódváltáshoz, tanácsokért foglaljon időpontot tanácsadónkhoz!

Várja önt:
Papp Rita
Papp Rita