Táplálékallergiák

TáplálékallergiákA táplálékallergiák - a dietetikusok legfontosabb szakterületei közé tartozik, hiszen ilyen esetekben valóban a táplálkozáson át vezet az út a tünetmentességhez – s egy szakszerűen összeállított étrend mellett nem kell tartanunk a hiánybetegségektől sem.


Táplálékallergia

Egy kóros immunreakció, melyet egy meghatározott táplálék, vagy annak összetevője vált ki, s mely minden alkalommal reprodukálható. A tünetek kialakulhatnak azonnal, pár órával az étel elfogyasztása után, vagy akár egy-két nap múlva is.
Leggyakoribb tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, ekcéma, viszkető kiütések.
Diagnosztikai lehetőségek közé tartozik a táplálkozási anamnézis, ekkor a páciens egy táplálék-tüneti naplót vezet. Ebben pontosan leírja az elfogyasztott táplálékokat, valamint az adott időszak alatt jelentkező tüneteit. Alkalmazhatunk allergénszegény étrendet, melynek során a páciens tünetmentessé válik, majd egyenként „visszaadva” a különböző élelmiszereket, figyeljük a reakcióit. Ezen kívül vannak bőrpróbák, illetve olyan tesztek, melyek az adott allergén ellen termelődő molekulákat mutatják ki.
A leggyakoribb táplálékallergiát okozó anyagok a tehéntej, tojás, húsok, halak, tenger gyümölcsei, a szója, földimogyoró, olajos magvak, de előfordul gyümölcsök, zöldségek, esetleg fűszernövények esetében is.

Ha Ön is táplálékallergiával küzd étrendi tanácsokért foglaljon időpontot tanácsadónkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:30 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:23)

Várja önt:
Papp Rita
Papp Rita