Szifilisz

A szifilisz történetéről

Az emberiséget a történelmi újkor kezdete óta kísérő betegség ,a szifilisz hosszú ideig az orvostudomány legnagyobb morbiditású és mortalitású megbetegedése volt. Egy egész tudományág épült rá és a bőrbetegségeket is aszerint csoportosították, hogy syphilises eredetű- e vagy sem. Az idők folyamán a kórokozó emberre történő adaptálódása következtében azonban krónikus , stádiumokban zajló betegséggé szelídült. Magyarországon a 90-es évek közepétől, majd az ezredfordulót követően a korai fertőző szifiliszben szenvedő esetek számának az emelkedése figyelhető meg. A nemi betegség terjedésében számos tényező játszik szerepet és ezek között nem elhanyagolható az, hogy a szexuálisan aktív személyek kevés vagy téves információval rendelkeznek erről a szó szoros értelmében vett nemi betegségről. Gyakran kérdezik meg a betegek, hogy a „vérbaj még létező probléma?"

Írta: Dr. Várkonyi Viktória, bőr- és nemigyógyász, nemzetközileg elismert szaktekintély.

A szifilisz kórokozója

Egy jellegzetes dugóhúzószerű, rendkívül érzékeny baktérium, amely a szervezetből kikerülve igen gyorsan elpusztul. A szifiliszes fertőzés átadásához tehát szoros olyan testi érintkezés szükséges, amely révén a fertőzött váladék (ondó, hüvelyváladék, nyálcserével is járó csók) közvetlenül átjut a partner szervezetébe. A fertőzött terhes magzatát fertőzheti, amely legsúlyosabb következménye a magzati elhalás. Terjedésében szerepet játszhat a direkt vérkontaktus, így a közös tűt és fecskendőt alkalmazó intravénás kábítószert fogyasztók körében ezen fertőzés terjedésének is megvan a lehetősége.

A szifilisz kezelés nélkül krónikus lefolyású, stádiumokban zajló, az egész szervezetet érintő betegség.

Klasszikus esetben a behatolási kapuban- nemi szervek, száj, végbélnyílás, de egyéb a szexuális előjáték során igénybevett testrészek (pl. emlőbimbó harapdálása, ujjakkal végzett különböző manipuláció a bőrön előforduló mikroszkópos sérülések révén) átlag három hét múlva fájdalmatlan jól körülhatárolható szöveti tömöttség alakul ki amelynek a felszíne rövidesen kisebesedik. Ez az elsődleges fekély, amelyben hemzsegnek a treponemák, és rendkívül fertőző. A fekélyhez rövidesen a környező nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata kapcsolódik. Férfiaknál a seb megjelenését követően gyakran alakul ki a hímvessző fájdalmat, de szűkületet is okozó duzzanata. Ránézésre olyan , mint a harang nyelve. A fekély megjelenése pillanatában a szűrővizsgálat még negatív, a harangnyelv re emlékeztető duzzanat időpontjában azonban már biztosan pozitív eredményt kapunk.

A nőknél ritkábban lehet a betegség elsődleges szakaszára jellemző tüneteket észlelni, mivel a női nemi szervek felépítésénél fogva gyakran rejtve maradnak. A klinikai tünetek maguktól is eltűnnek, közben a fertőzöttek vére és az összes, nemi aktusban szerepet játszó testváladéka (ondó, hüvely és nyál) erősen fertőző. A betegeknek tehát tünetük nincs, de rendkívül fertőzőképesek és a védekezés nélküli aktus révén a partnereket megfertőzik, akik aztán újabb személyeknek adhatják át a vérbaj kórokozóit.

Ha az érintett fertőzötteknél még ekkor sem derül fény a betegségre, akkor a megfertőződés napjától számított kb. 9 hét múlva megjelennek a másodlagos szifilisz klinikai tünetei. Ezekre általában jellemző, hogy nem viszketnek, halványrózsaszínű foltok, majd barnásvörös, tapintható, szélükön gyakran gallérszerűen hámló kiütések. A klasszikus megjelenésétől azonban számos esetben eltérnek. Hajlatokban, nemi szerveknél kisebesedő, nedvező, bűzös csomócskákat észlelünk. A nedvező elváltozások rendkívül fertőzőek. Gyakran csak a tenyereken talpakon látunk, gyakorlott nemigyógyász számára típusosnak mondható tüneteket. A másodlagos szakaszt, gyakran már azt megelőzően általános tünetek kísérhetik: rossz közérzet, levertség, gyengeség és egyre gyakrabban találkozhatunk a központi idegrendszer érintettségére is utaló tünetekkel (fejfájás, hallás,- és látászavar).

Gyakran fordul elő, hogy a betegeket tünetmentesen, pozitív vérvizsgálat alapján fedezzük fel. Elcsépelt, de igaz mondás, hogy a „szifilisz a nagy imitátor, a betegségek majma”. A sokszínű megjelenés alapján gondolni kell a tünetek hátterében álló vérbajos fertőzésre is.

A szifilisz gyógyítható betegség. Diagnosztizálása és kezelése nemigyógyász szakorvos feladata. Diagnózis felállítása: a kórelőzmény ismeretében a betegek klinikai és szerológiai ( szűrő) vizsgálatán, nedvező tünetek esetén a kórokozó direkt kimutatásán alapul. Fontos tudni, hogy a szifilisz lefolyását az indokolatlanul szedett antibiotikumok módosítják, a fájdalmatlan sebekre alkalmazott fertőtlenítő hatású készítmények a kórokozó direkt kimutatását megakadályozzák. A fertőzés átadható és kapható orális és anális szexuális aktus révén is.

A szifilisz és a HIV fertőzés napjainkban gyakran együtt kaphatók és adhatók. A két , elsősorban nem érintkezés révén közvetített fertőzésnek , tehát a szifilisznek és a HIV betegségnek nagyon sok közös vonása van:

  • Mind a két betegségnél az elsődleges átviteli mód a szexuális érintkezés,
  • Mindkét betegségnél azonos a rizikó, óvszer nélküli nemi aktus gyakori partner váltással, alkalmi, csak a szexre korlátozódó ismeretlenekkel létesített kapcsolatok!! Mindkét betegség előfordulási gyakoriságát a promiszkuitás segíti elő!
  • A HIV és szifilisz együttes előfordulása rontja a szervezet védekező készségét és ezáltal egymás lefolyását kölcsönösen befolyásolhatják. A szifilisz előszeretettel jelentkezik nem típusos formában, gyakran észleltek HIV fertőzötteknél lues malignát, a bevezető tünetektől számítva néhány héten – hónapon belül a szifilisz gyors kialakulását, gyors stádium változást, reaktiválódó infekciót illetve az idegrendszeri szifilisz szokatlanul agresszív megjelenési formáját.

Egyeztessen időpontot most szűrővizsgálatunkra!

Az Inforádió kérdéseire Dr. Várkonyi Viktória válaszolt, melyben a fertőzések magyarországi helyzetéről, a tünetekről és a megelőzésről esik szó.

Dr. Várkonyi Viktória válaszol

 

 

Dr. Tisza Tímea válaszol

 

 

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka