Blog: Minél több a szexpartnered, annál nagyobb a rákos megbetegedés kockázata

Egy új tanulmány szerint összefüggés lehet a szexpartnerek magasabb száma és bizonyos ráktípusok kialakulásának nagyobb kockázata között.

A kutatókat nem érte teljesen váratlanul a szexpartnerek száma és a daganatos betegségek közötti lehetséges összefüggés, ugyanis azt már korábbról is tudni lehet, hogy egyes nemi úton terjedő betegségek rák kialakulásához vezethetnek. 

A vizsgálatban 2500 férfi és 3200 nő adatait elemezték. A férfiak 28,5%-a  0-1; 29%-a 2-4; 20%-a 5-9; 22%-a pedig 10 vagy több szexuális kapcsolatról számolt be, a nők esetében az arány pedig 41%; 35,5%; 16% és 8% volt.
 
A friss tanulmány eredménye szerint a tíz vagy annál több szexpartnerről beszámoló férfiak 69%-kal, míg a nők 91%-kal nagyobb eséllyel lesznek rákbetegek, mint azok, akiknek egyetlen partnerük volt az életük során.

Egyértelmű, hogy a több szexpartner nagyobb kockázatot jelent, hiszen nagyobb az esély arra, hogy megfertőződünk valamilyen STD-betegséggel. A nők esetében bizonyos nemi úton terjedő betegségek jelentősebb összefüggést mutatnak a rákkal, ilyen például a HPV és a méhnyakrák. A tanulmányban arról is beszámoltak a szakemberek, hogy azok az emberek, akiknek tíz vagy több partnerük volt, nagy valószínűséggel lazábban is állhatnak hozzá a szexualitáshoz, és a vizsgált alanyok közül többen arról számoltak be, hogy többször fogyasztanak alkoholt, és rendszeresen dohányoznak is – ezek pedig szintén növelik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.


Fontos a megelőzés és a rendszeres szűrés

Nem kell kétségbe esni azoknak, akiknek tíznél több szexuális partnere volt! Egyrészt azért sem, mert az említett kutatásban az alanyok önbevallásos alapon adták meg a kért adatokat, és nem biztos, hogy mindenben igazat mondtak, vagy mindenre tökéletesen emlékeztek; másrészt azért sem, mert további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsák a partnerek száma és a rák kockázata közötti összefüggést.
 
Egy biztos: a megelőzés a partnerek számától függetlenül is nagyon fontos, csakúgy, mint a rendszeres szűrővizsgálatok.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/having-10-or-more-sexual-partners-linked-to-an-increase-risk-of-cancer-study-suggests/

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 06. 04. 11:57 (Utolsó frissítés: 2020. 06. 04. 12:47)