Szénanátha kezelése

Szénanátha kezeléseA szénanátha a légúti allergia egyik formája. Szénanátha esetén a szervezet az allergént idegenként ismeri fel, ezért az immunrendszer elkezd védekezni, ami hisztamin felszabadulásával jár. A hisztamin pedig viszketést, vörösséget, váladékozást okoz az orrüregben, a légutakban és a szemben.
Két fajtáját különböztetjük meg a szezonális szénanáthát és a perzisztáló, azaz állandó szénanáthát.
A szezonális szénanátha jellemzője, a téli hónapokban tapasztalható tünetmentesség. Míg a perzisztáló szénanátha tünetei egész évben fennállnak.

A szénanátha jellegzetes tünetei:

  • orrfolyás
  • orrviszketés
  • orrdugulás
  • tüsszögés
  • szemviszketés
  • vörös szem
  • könnyezés
  • szem környéki duzzanat
  • viszkető érzés a torokban


A szénanátha okai

A szénanátha, mint általában az allergiás megbetegedésekre való hajlam, öröklődik. Amennyiben az egyik szülő allergiás, kb. 30% az esély arra, hogy a gyermekénél is meg fog jelenni az allergiás megbetegedés.
Nem tudni pontosan, hogy az allergiára hajlamos személynél, mikor jelentkeznek az allergia tünetei. Napjainkban leginkább az életmódot tartják felelősnek az allergiás tünetek megjelenéséért, vagyis a légszennyezettségre, vagy akár a vegyi anyagok koncentrációjára vezetik vissza.
Az állandó szénanátha okozója a legtöbb esetben a házi por, a háziállatok szőre, vagy tolla. Míg a szezonális szénanátháért a virágporok, penészgombafélék tehetőek felelőssé. Tavasszal főként a különböző fákról (pl. mogyoró, nyír) a levegőbe jutó pollenek tekinthetőek a legfőbb allergénnek. A nyári hónapokban a pázsitfüvek és a gabonafélék, ősszel pedig a gyomok okoznak sokaknak allergiát.


Keresztreakciók

A szénanáthát kiváltó pollenek keresztreakcióban állhatnak bizonyos élelmiszerekkel. Vagyis, ha valaki allergiás a parlagfűre, tüneteket produkálhat dinnye, vagy banán elfogyasztása. Ezt a jelenséget orális allergia szindrómának nevezik.


A szénanátha diagnosztizálása

A szénanátha jellegzetes tünetei alapján könnyen felismerhető. Nagyon fontos, hogy a kiváltó ok azonosítva legyen, ebben a beteg kikérdezése segít, illetve az allergének meghatározása Centrumunkban vérvizsgálattal történik.
A fül-orr-gégész szakorvos a szükséges vizsgálatok elvégzésével kizárja az egyéb hasonló tüneteket okozó megbetegedéseket is, pl. az orrpolipot, orrsövényferdülést, illetve a daganatokat is.

Amennyiben Ön is a fenti tünetek valamelyikétől szenved, egyeztessen időpontot fül-orr-gégész szakorvosunkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 10. 28. 20:58 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 06. 13:58)

Várja önt:
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Szalóki Tibor