Szemölcsök kezelése és eltávolítása

A bármely életkorban, különféle testrészeken kialakuló bőrkinövések bőrgyógyászati kivizsgálására, a szemölcsök kezelésére és eltávolítására a Belvárosi Orvosi Centrum Bőrgyógyászatán és HPV Centrumában gyors, biztonságos megoldást kínálunk.


A gyakori bőrelváltozás és a szemölcsök kezelése

Közönséges szemölcs kezelése legtöbbször az ujjakon, végtagokon történik, mert a legtöbb szemölcs itt alakul ki. Az első szemölcs után általában továbbiak is kialakulnak. Közönséges szemölcs nőhet a talpon is. Ez a bőr mélyebb rétegei felé terjedve járáskor nagy fájdalmat okoz. A nyakon kialakuló papillomák kocsányos, bőrszínű vagy világosbarna növedékek. A köröm szélénél megjelenő szemölcs nehezen kezelhető a köröm roncsolása nélkül. A nemi szervi szemölcs vagy condyloma acuminatum (magyarul hegyes függöly, kakastaréj) szintén nagyon gyakori. Férfi és női nemi szerveken, a húgycső és végbélnyílás körül jelennek meg a jellegzetes 2-3 mm-es, vagy nagyobb bőr színű, fájdalmatlan vírusos szemölcsök.


A szemölcsök kezelése, hogyan csináljuk?

A szemölcsök kezelése során az előre egyeztetett időpontban végzett vizsgálatunk alapján a kezelésre személyre szabott tanácsokkal szolgálunk. Figyelembe vesszük a szemölcs típusát, nagyságát, és elhelyezkedését. A lehetőségek ismeretében betegeink könnyen kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet.

Jelentkezzen vizsgálatunkra!


A vírusos szemölcsök eltávolítása

A szemölcsök kezelése során a legmodernebb eljárás a széndioxid lézeres kezelés, melyet orvosi centrumunkban széles körben alkalmazunk. A beavatkozás előtt kenőccsel vagy injekcióval érzéstelenítjük a területet, hogy ne okozzunk fájdalmat. A lézersugár elroncsolja a szemölcsöt, melynek helyén felületes hámhiány keletkezik. Ennek gyógyulása 5-7 napot vesz igénybe. A környező, látszólag épnek tűnő, de esetleg vírussal fertőzött bőrben a kezelés után még előfordulhat újabb szemölcsök kialakulása. Ilyenkor a kezelést megismételjük, illetve szájon át immunerősítő gyógyszeres kezelést alkalmazunk.

Jelentkezzen lézeres szemölcskezelésre!


Mi okozza a vírusos szemölcsöt?

A vírusos szemölcsök leggyakrabban a humán papilloma vírus (HPV) nevű kórokozó fertőzése révén alakulnak ki bőrünkön. A HPV a bőr sejtjeit és a nyálkahártyát is megbetegítheti. Leggyakoribb formája a közönséges szemölcs, orvosi nevén verruca vulgaris, mely tipikusan a kéz-és lábujjakon, kézháton 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú csomóként jelenik meg. Ezen kívül a HPV miatt alakul ki a gyermekek, fiatal nők arcán látható apró lapos szemölcs is. Bármilyen életkorban előfordulhat, de elsősorban középkorúak esetében gyakori a nyakon, hónaljban, mellek alatt elszaporodó futószemölcs, más néven papilloma. A nemi szervi szemölcs, mely lehet bőrszínű vagy barnás, lapos vagy karfiolszerűen burjánzó, szintén HPV fertőzés következménye. A fertőzés emberről emberre testi kontaktussal terjed, de tárgyak is fertőzőek lehetnek. A vírusos szemölcsök egy másik fajtája a molluscum contagiosum, ismertebb nevén uszodaszemölcs. Nevét arról kapta, hogy leggyakrabban uszodába járó gyermekek törzsén, végtagjain jelentkezik, de felnőtteken is előfordul, leggyakrabban a nemi szervek környékén.

Jelentkezzen vizsgálatunkra!


Ki fertőződhet, kiken jöhet létre vírusos szemölcs?

A HPV fertőzés nagyon gyakori, bárki fertőződhet. Gyerekeken különösen sokszor látjuk, de felnőtt korban is előfordul. Esendőbbek a HPV fertőzéssel szemben az ún. atópiás dermatitisben (bőr érzékenységével, szénanáthával, asztmával járó betegség) szenvedők. A talpon lévő vírusos szemölcs előfordulása az utóbbi időben növekedett, ennek oka lehet az egyre terjedő közös zuhanyzóhasználat, például uszodában, edzőteremben, a közös törölköző, papucs is fertőzhet. A nemi szervi szemölcs szexuális érintkezéssel terjedő betegség, amely napjainak egyre több embert érint. Terjedésének kedvez a napjainkban divatos intim borotválás, a tanga bugyi viselése, és minden olyan szokás, amely a nemi szervek bőrének, nyálkahártyájának sérülésével járhat.

Várja önt:
Dr. Boér Nóra
Dr. Boér Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya