Blog: Kamaszos rügyezés? Súlyos betegség is állhat a háttérben!

Nem minden pattanás a felnőtté válás jele, van, amelyiket komoly hormonzavar vagy épp gyulladásos góc okozza. Ha egy szülő azt tapasztalja, hogy semmilyen kezelés sem javítja gyermeke arcbőrének állapotát, ne adja fel, irány az alapos kivizsgálás!

A kamaszok döntő többsége ismeri a pattanásokat, találkozott velük eleget az arcbőrén. Szerencsére ez az állapot belátható határidőn belül rendeződik a szerencséseknél, és nyom nélkül eltűnnek a bosszantó pöttyök, de vannak, akiknél sokkal rosszabb a helyzet. Sőt, komoly egészségügyi probléma is meghúzódhat a kamaszos rügyezés mögött. Ahhoz azonban, hogy ez kiderüljön és kezelni lehessen a helyzetet, alapos hormonális kivizsgálásra vagy épp góckutatásra lehet szükség!


Mit keres a bőrgyógyász szakorvos?

Mivel a kamaszok esetében a hormonális változások váltják ki a pattanások megjelenését, érdemes először ezt megnézni. Az orvos ilyenkor laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzi a vérben pajzsmirigy-, a mellékvese és a nemi hormonok valamint a prolaktin szintjét, de ugyanilyen fontos, hogy ellenőrizzük a vérképet, a vese és a máj működését, a vércukrot és a gyulladásra utaló értékeket. Eltérés esetén endokrinológust hívhatunk segítségül, aki további vizsgálatokkal jár a probléma végére, és beállítja a szükséges kezelést.

Ha a hormonok rendben vannak, jöhet a góckutatás! Bár főleg a felnőttkori aknék hátterében húzódhat meg gyulladás a szervezetben, de a kamaszok is érintettek lehetnek a dologban. A szomorú igazság az, hogy fejtől csípőig sok oka lehet a mérges pattanások megjelenésének. Elsőként egy fogorvosi kontroll ajánlott, hiszen elég egy lappangó, fájdalmat nem okozó gyökérgyulladás vagy ciszta és máris kész a baj! Szerencsére, ezt egy fájdalommentes panorámaröntgennel könnyű ellenőrizni és egy jó fogorvos gyorsan orvosolhatja is a bajt. Ha ezzel minden rendben és nem találtak gyulladást, mehetünk lefelé.

A gyakori mandulaproblémák is komoly gondot okozhatnak, hiszen a szervben összegyűlt baktériumok folyamatos gyulladásban tarthatják a szervet anélkül, hogy torokfájást okozna. Súlyos és folyamatos, tüszős mandulagyulladás esetén még a haj is kihullhat, szóval ennek fele sem tréfa! Ezt gégészeti vizsgálattal lehet megállapítani. Ha itt is minden rendben, irány az emésztőrendszer! Aknékat okozhatnak ugyanis ottani gócok is, mint például az emésztőszervi gyulladás, vagy épp tápanyag felszívódási problémák, sőt, még a bélflóra baktériumszintjének és összetételének elváltozása is, nem szólva a különböző gyomorproblémákról, és egyéb bélgyulladásos folyamatokról vagy a táplálék intoleranciáról. Ebben ún. gasztroenterologus belgyógyász lesz a segítségünkre. Végül, az intim területen is kutakodni kell rejtett gyulladások után (fiúknál, fiatal férfiaknál a prosztata, lányoknál a petevezetékek gyulladása lehet a háttérben. Így urológus és nőgyógyász is rész vesz ebben a kivizsgálásban.

Persze, a lányoknak itt is van egy plusz kör, mert néha petefészek ciszta vagy akár policisztás ovarium szindróma (PCOS) is állhat az aknés bőr hátterében. Ebben az esetben a vércukor háztartás is felborulhat, ilyenkor nem árt, ha diabetologus véleményét is kikérjük. Ugyanilyen fontos felmérni, hogy – ha leányzóról van szó – szed-e fogamzásgátlót és milyet, ugyanis egy rosszul megválasztott gyógyszer is okozhatja a bőrproblémát.
Ha megvan a baj, könnyebb a gyógyulás.

Ha kiderül, hogy milyen hormonális probléma, vagy gyulladásos góc okozza a gondot, a bőrgyógyász már együtt tud működni a másik szakorvossal és együttes kombinált kezeléssel rendbe tudják hozni a páciens bőrét.  

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 05. 05. 13:35 (Utolsó frissítés: 2019. 01. 11. 11:38)