Blog: Tudtad? A rákosok majdnem fele emiatt lett beteg!

Egy-két plusz kiló még belefér, de jelentős súlytöbblettel élsz, az nemcsak a popsidon látszik meg, de nagyobb eséllyel alakulhatnak ki daganatok a testedben! A csinos ruhák mellett emiatt is érdemes lefogyni!
Az elhízás világszerte egyre nagyobb probléma, hiszen minden harmadik ember komoly súlyproblémákkal küzd a jóléti társadalmakban. A túlsúly nemcsak a keringési rendszer és a szív munkáját nehezíti meg, de hosszú távon a szervek is komolyan károsodnak a fokozott igénybevétel miatt, ráadásul cukorbetegség is kialakulhat, melynek szintén komoly szövődményei lehetnek. Nemrég azonban az Amerikai Betegségellenőrzési és –megelőzési Központ igencsak aggasztó hírrel állt elő.


A rák kialakulásáért is felelős a zsír

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 71 százaléka küszködik súlyproblémákkal, illetve elhízással és évente átlagosan 1,5 millió rákos megbetegedést diagnosztizálnak országszerte. A betegek kórtörténetét és életminőségét vizsgálva a CDC szakértői azt állapították meg a 2014-es adatokból, hogy a daganatos megbetegedések 40%-ánál, vagyis 630 ezer esetben a túlsúly és a rák megjelenése között kimutatható kapcsolat áll fenn!


Ilyen esetekben növeli a rizikót az elhízás

A napvilágra került kutatási információk szerint 13 (!!!) ráktípus kockázatát növeli meg a túlsúly. Ráadásul olyanokét is, amelyek kizárólag a nőket érintik, hiszen a hasnyálmirigy, a máj, a gyomor, az epehólyag, a vastag- és a végbél, a nyelőcső és a pajzsmirigy daganatos megbetegedései mellett a méh-, petefészek- és a mellrák egy bizonyos fajtájának rizikója is megnövekszik az elhízás miatt.


Egyetlen megoldás van!

Ahhoz, hogy ezt a kockázatot növelő tényezőt megszüntessük, ezáltal csökkentsük a daganatos megbetegedések kialakulásának rizikóját, egy dolgot tehetünk: fogynunk kell.. Ha csak kisebb mennyiségű túlsúlyt cipelünk, könnyebb diétával és rendszeres sporttevékenységgel leadhatjuk azt, de komolyabb mértékű elhízás esetén praktikusabb, ha orvosi segítséget kérünk. A testsúly túlzott növekedése mögött ugyanis akár cukoranyagcsere vagy hormonális problémák is meghúzódhatnak. A diabetológus szakorvos segítségével összeállíthatjuk személyre szabott étrendünket, mely olyan egyedi lesz, akárcsak az ujjlenyomatunk.  


Máshol is segíthet

Bár sokan az elhízáshoz kötik a cukorbetegséget, több olyan ember van, akik úgy szenvednek diabéteszben, hogy közben vékonyak. Nekik is jó szolgálatot tehet a diabetológia, ahogy azoknak a nőknek is, akik inzulinrezisztenciában vagy PCOS-ben szenvednek és emiatt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak teherbe esni. Az ő számukra összeállított speciális étrend és gyógyszeres kezelés segít ezen állapotok javításában.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 11. 29. 12:09 (Utolsó frissítés: 2017. 11. 29. 12:09)