Blog: Rosszul alszik? Altató helyett próbálja ki a banánt!

A sok munka, a mindennapos rohanás és az állandó stressz egyre több ember éjszakáját teszi tönkre, ma már meg sem lepődünk azon, ha valaki az álmatlan éjszakák miatt panaszkodik. Nem kell azonban rögtön a pirulák után nyúlni, a természet kincsei közt is kereshetjük a megoldást: gondolta volna, hogy a banán segíti a pihentető alvást?

Tudományos megközelítéssel kell a témát megközelíteni, hiszen a megoldás a banán egyik összetevőjében van! A kedvelt gyümölcs tripofánt tartalmaz, ami egy esszenciális aminosav, és segít a szervezetünknek a szerotonin előállításában.  A szerotonin egy olyan hormon, ami segíti a test ciklusainak szabályozását, és szerepet játszik az álmatlanság leküzdésében.

További jó hír, hogy az alvásgondok mellett az egyéb hangulati problémákra is megoldást nyújt: szerepet játszik a szorongás, a harag, az ingerlékenység és az agresszió leküzdésében is.

A triptofán segít a melatonin előállításában is, amely a cirkadián ritmus, vagyis az alvás és az ébrenlét szabályozásáért felelős. A Journal of Pineal Researchben megjelent friss tanulmány szerint összefüggésbe hozható a banánfogyasztás a szervezet melatoninszintjének növekedésével. A banánban található magnézium is, ami visszaszorítja az éjszaka jelentkező izomgörcsöket, így nyugodtabb alvást és teljesebb pihenést biztosít.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nem csak az éjszakánkat és nappalunkat, de az egészségünket is merőben meghatározza. Az alvás alatt a testünk pótolja az energiát, és javítja a stressz által okozott károkat. Abban is segít, hogy az ébren töltött időszakban éberek maradjunk, tudjunk koncentrálni és figyelni. Az immunrendszer fokozatosan legyengül, ha nem kap elég pihenést, így pedig ki leszünk szolgáltatva a különböző betegségeknek. 

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.food.news/2019-04-27-can-eating-a-banana-help-you-sleep-better.html

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 06. 04. 12:57 (Utolsó frissítés: 2020. 01. 02. 17:11)