Blog: Nem Kim Kardashian az egyetlen sztár, aki küzd a pikkelysömörrel

A pikkelysömör az egyik leggyakoribb krónikus bőrbetegség – ártalmatlan és fájdalommentes, viszont jellegzetes, kellemetlen tünetei vannak. A komfortérzetet nagyban rontó betegség nem gyógyítható, viszont a megfelelő orvosi segítséggel szépen kordában tartható. A sztárok közt is találni olyat, aki pikkelysömörrel él együtt, igaz, sokan közülük jó ideig próbálták rejtegetni a testükön megjelenő piros foltokat és hámló göbcséket.


Kim Kardashian

A botrányhősnő 30 éves volt, amikor először észrevette az elváltozásokat a bőrén, és az első perctől kezdve nyíltan beszélt erről a betegségről többmilliós rajongótábora előtt. A Kardashian lány vélhetően az édesanyjától örökölte a pikkelysömörre való hajlamot – úgy tudni, hogy nála is felnőttként, 30 éves kora körül jöttek elő a kellemetlen tünetek.


Cara Delevingne

A világhírű modellről több nyilvános eseményen is készült olyan fotó, melyen jól látszott, hogy kezeit és hátát több helyen pirosas folt, helyenként hámló bőr borítja. Egy interjúban őszintén elmesélte, hogy valószínűleg a kifejezetten stresszes életmódja áll a betegsége hátterében: először pont egy nagyon fontos divathét során kezdtek megjelenni a testén a jól látható tünetek.
Később, egy szintén kiemelt jelentőségű divatbemutatón kellett végigmennie egy különleges estélyiben a kifutón, amikor a lába lett tele plakkokkal – ezeket a profi sminkesek sem tudtak teljesen elfedni.


Cyndi Lauper

Az amerikai énekesnő nagyon nehezen élte meg, amikor kiderült, hogy pikkelysömöre van. Akkoriban 55 éves volt, a kellemetlen tünetek pedig annyira megviselték, hogy mély depresszióba zuhant, nem tudta elfogadni a testét a betegség tüneteivel. Egy interjúban azt mondta, a hámló bőre miatt úgy érezte magát, mint egy elefántember, és nem akarta, hogy ezt mások is észrevegyék. Nehezen békült meg az állapotával, végül az is sokat segített neki, hogy elkezdett nyilvánosan beszélni a bőrbetegségről, megtalálta a megfelelő kezelést, és látta, hogy milyen sokan élnek együtt a pikkelysömörrel.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősi számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 12. 12. 10:51 (Utolsó frissítés: 2019. 12. 12. 10:58)